Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Norbert Walter-Borjans och Saskia Esken firar att de formellt blivit valda till partiledare i socialdemokratiska SPD. Bild: Jens Meyer/AP/TT
Norbert Walter-Borjans och Saskia Esken firar att de formellt blivit valda till partiledare i socialdemokratiska SPD. Bild: Jens Meyer/AP/TT

Tysk koalition bågnar under vänstergir i S

De nya mer vänsterlutande partiledarna för Tysklands socialdemokrater ger regeringssamarbetet med Angela Merkels kristdemokrater en chans att fortsätta.

Ett förslag om att omedelbart lämna koalitionen med kristdemokratiska CDU/CSU, under ledning av förbundskansler Angela Merkel, röstades bestämt ned på SDP:s partikongress i Berlin på fredagen.

I stället valde en majoritet av de 600 delegaterna att backa planen från ledarduon, Norbert Walter-Borjans och Saskia Esken, att öppna diskussioner med CDU/CSU om vilken väg samarbetet ska gå.

Utan SPD faller Merkels storkoalition. Även om samarbetet nu fick en livlina, sade Esken så här:

– Jag är och förblir skeptisk on framtiden för den här storkoalitionen.

Walter-Borjans och Esken anses tillhöra en vänsterfalang inom SDP. De vill omförhandla överenskommelsen med CDU/CSU för att få ett större fokus på sociala frågor och klimatet.

I söndags stod det klart att Walter-Borjans och Esken skulle bli nya partiledare. Nu på kongressen bekräftades valet formellt. Det är första gången under partiets långa historia (grundat 1863) som det blir två partiledare i stället för en enda.

Efter flera turbulenta år har SDP gått kraftigt tillbaka i opinionsmätningar och förlorat röster i flera viktiga delstatsval. Den förra partiledaren Andrea Nahles avgick i juni efter bara ett år på posten, till följd av ett historiskt dåligt EU-valresultat.