FN:s säkerhetsråd tar avstånd från Turkiets planer på att delvis återöppna staden Varosha på norra delen av Cypern. Arkivbild
FN:s säkerhetsråd tar avstånd från Turkiets planer på att delvis återöppna staden Varosha på norra delen av Cypern. Arkivbild Bild: Eskinder Debebe/AP/TT

Turkiets Cypernplan fördöms av säkerhetsrådet

ANNONS

FN:s säkerhetsråd fördömer Turkiets planer på att delvis återöppna staden Varosha på den norra delen av Cypern. Semesterorten ligger i ett ingenmansland sedan den turkiska invasionen och delandet av ön 1974 och har varit övergiven sedan dess.

"Säkerhetsrådet kräver ett omedelbart upphävande av den här handlingsplanen och tillbakadragandet av alla åtgärder gällande Varosha sedan oktober 2020", heter det i ett uttalande.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan besökte i tisdags den turkcypriotiska huvudstaden Nicosia och sade då åter igen att landet kräver en tvåstatslösning för Cypern och att man vill återöppna Varosha.

– Livet kommer att återupptas. En ny era kommer att inledas i Maras, och den kommer att gynna alla, sade Erdogan och använde det turkiska namnet på Varosha.

ANNONS

Turkiets utrikesdepartement tog i ett uttalande på fredagen avstånd från säkerhetsrådets krav på ett upphävande av planen för Varosha.

ANNONS