Rasmus Paludan förbereder sig för att bränna Koranen framför en moské på Nørrebro i Köpenhamn.
Rasmus Paludan förbereder sig för att bränna Koranen framför en moské på Nørrebro i Köpenhamn. Bild: Olafur Steinar Gestsson

Turkiet har kallat upp Danmarks ambassadör

Turkiets regering har kallat till sig Danmarks ambassadör med anledning av koranbränningar i Danmark och Sverige. Danska utrikesdepartementet bekräftar att ambassadören har varit på ett möte.

ANNONS
|

Den dansk-svenske och högerextreme provokatören Rasmus Paludan brände en koran framför Turkiets ambassad i Stockholm förra helgen. På fredagseftermiddagen stod samme man framför en moské på Nørrebro i Köpenhamn och brände ytterligare en koran, under visst polisuppbåd och med en hjälm på huvudet.

"Danmark har en fortsatt god relation med Turkiet, och det ändras inte av den här händelsen", lyder ett uttalande från utrikesminister Lars Løkke Rasmussen i ett pressutskick där danska UD bekräftar mötet i Ankara.

Öppen demokrati

Rasmus Paludan hade förvarnat om att han skulle att bränna koraner på tre olika platser i Köpenhamn, utanför Turkiets ambassad, en moské och ett ryskt konsulat. Paludan sade sig också vara beredd att fortsätta en tid framöver. Köpenhamnspolisen uppger att fredagens manifestationer bevakades av ett 50-tal poliser men att ingen greps i samband med koranbränningarna.

ANNONS

"Vår uppgift nu är att tala med Turkiet om hur förhållandena är i Danmark med vår öppna demokrati, och att det är skillnad på Danmark som land – och vårt folk som sådant – och enskilda människor som har starkt avvikande åsikter", kommenterar Lars Løkke Rasmussen.

Turkiet har kraftigt fördömt Rasmus Paludans koranbränningar och kallar dem hatbrott. Turkiska UD har bett Danmark att förbjuda demonstrationerna enligt nyhetsbyrån Reuters källor.

Kraftiga reaktioner

Paludan är partiledare för det danska extremhögerpartiet Stram kurs. Han har uppgett att när Turkiets president Recep Tayyip Erdogan godtar Sveriges Natoansökan, kommer han aldrig mer att bränna en koran framför en turkisk ambassad.

Koranbränningen i Stockholm i förra veckan ledde till kraftiga reaktioner i Turkiet och flera andra muslimska länder. Efter Paludans aktion förklarade Erdogan att det inte är aktuellt för Turkiet att godkänna Sveriges Natoansökan.

Protester har under de senaste dagarna hållits utanför svenska ambassader och konsulat i Turkiet, och ambassaden i Istanbul stängdes i början av veckan på grund av risken för oroligheter.

ANNONS