Tunisiens president Kaïs Saied leder ett möte med armén och polisen. För en vecka sedan avsatte presidenten premiärminister och stängde ned parlamentet.
Tunisiens president Kaïs Saied leder ett möte med armén och polisen. För en vecka sedan avsatte presidenten premiärminister och stängde ned parlamentet. Bild: Slim Abid

Tunisisk toppjurist i husarrest

ANNONS

Den framträdande tunisiske åklagaren Bechir Akremi har satts i husarrest i 40 dagar, rapporterar den lokala radiostationen Radio Mosaique.

Åklagaren anklagas av människorättsorganisationer för att ha nära förbindelser med islamister och för att ha gömt undan bevis i ett antal terrorrelaterade rättsfall.

Beslutet att gripa Akremi kommer efter att president Kaïs Saied annonserat en offensiv mot den utbredda korruptionen i landet. Två parlamentariker har också gripits, sedan presidenten hävt deras immunitet.

Det var för en vecka sedan som presidenten avsatte landets premiärminister och stängde ned parlamentet.

Oppositionspolitiker anklagar presidenten för en kupp. Saied själv åberopar grundlagens artikel 80, som under "extraordinära omständigheter" ger presidenten verkställande maktbefogenheter.

ANNONS
ANNONS