Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

USA:s finansminister Steven Mnuchin kommer inte fatta beslut om att byta motiv på 20-dollarsedeln. Arkivbild.

Trumpregeringen stoppar ny 20-dollarsedel

Trumpregeringen kommer inte trycka nya amerikanska 20-dollarsedlar med slaverimotståndaren Harriet Tubman på framsidan, enligt USA:s finansminister Steven Mnuchin. Beskedet får hård kritik från meningsmotståndare i USA.

- Oacceptabelt, säger Elijah E Cummings, demokrat i kongressen från delstaten Maryland om beskedet.

- Vår valuta måste återspegla den viktiga roll som kvinnor, särskilt färgade kvinnor, har spelat i vår nations historia, tillägger hon, enligt The New York Times.

Förhalat av Mnuchin

Beslutet att ta bort bilden på USA:s sjunde president Andrew Jackson från 20-dollarsedeln och i stället använda en bild av Harriet Tubman fattades av Obamaregeringens finansminister Jack Lew 2016. Det har beskrivits som symboliskt tungt, att byta ut porträttet på en slavägare mot ett porträtt på en hjälte i kampen mot slaveriet i USA.

Men genomförandet har förhalats av Jack Lews efterrädare, Trumpregeringens finansminister Steven Mnuchin. Och det senaste beskedet från Mnuchin är att beslutet nu skjuts upp till 2026. En eventuell Tubman-sedel kan därmed inte vara i omlopp förrän tidigast 2028.

I stället för att byta motiv säger Steven Mnuchin att han kommer att fokusera på att stärka skyddet mot förfalskningar, med en ny teknisk utformning av 20-dollarsedeln till 2020.

- Bildutformningen kommer inte vara en fråga som kommer upp förrän tidigast 2026, vilket även i det mest optimistiska scenariot troligen är efter min mandatperiod, säger Mnuchin enligt The Wall Street Journal.

Som en hjälte

Donald Trump var redan under 2016 års presidentvalskampanj hård i sin kritik mot förslaget att ta bort Andrew Jackson från sedeln.

Trump har beskrivit Andrew Jackson som en förebild och hjälte från den amerikanska revolutionen och har hånat Obamaregeringens beslut som "politiskt korrekthet". Han har sedan han tillträdde även låtit hänga upp ett porträtt av Andrew Jackson i Ovala rummet i Vita huset.