Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Elefantdelar från elefanter skjutna i Zimbabwe och Zambia får ny lagligt föras in i USA. Arkivbild.

Trump tillåter import av elefanttroféer

Att föra in delar av dödade elefanter från Zimbabwe och Zambia till USA tillåts. President Donald Trump har upphävt ett nationellt förbud som infördes av Barack Obama.

Den amerikanska fiske- och viltmyndigheten (FWS) kommer redan på fredagen att börja utfärda nya tillstånd för de som vill ta in elefantdelar från Zimbabwe och Zambia till USA, enligt ett skriftligt uttalande.

FWS skriver att jakt på vilda elefanter kommer att "främja artens överlevnad" genom att pengar kommer in från förmögna jägare som betalar för att få skjuta djuren. Pengarna ska sedan gå till program för att bevara stammarna.

Lagändringen upphäver ett förbud som infördes 2014 under Barack Obamas tid som president, och omfattar elefanter som skjutits från och med januari 2016 till december 2018.

Elefanterna klassas som utrotningshotade och beslutet kritiseras av djurrättsorganisationer som menar att det inte går att kontrollera vad som händer utomlands, men djurdelar som är på väg in i USA går att stoppa.

Den förre presidenten Bill Clintons dotter Chelsea Clinton har länge stått upp för bevarandet av elefantstammarna och reagerar på Twitter :

"Upprörande. Kommer att öka tjuvjakt, göra samhällen mer sårbara och skada bevarandeinsatser".