Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

USA:s president Donald Trump och Japans premiärminister Shinzo Abe vid G20-mötet i Osaka.

Trump: Säkerhetspakten med Japan måste ändras

President Donald Trump säger att USA:s säkerhetspakt med Japan måste förändras eftersom den är orättvis, och att han har sagt det till premiärminister Shinzo Abe.

- Om någon attackerar Japan så ger vi oss på dem och är i striden med full styrka, i praktiken. Om någon skulle attackera Förenta staterna behöver inte de (japanerna) göra det. Det är orättvist, säger Trump i samband med G20-mötet i Osaka.

Pakten slöts efter Japans kapitulation i andra världskriget och slår fast att USA ska försvara Japan, och därför även får ha baser på japansk mark.

Det är oklart när Trump ska ha pratat med Abe. Efter deras överläggningar i Osaka sades att inga bilaterala säkerhetsfrågor diskuterades.

I Tokyo tycks också Trumps uttalande ha väckt en del förvåning.

Kotaro Nogami, talesperson för japanska regeringen, vill inte kommentera om Trump någonsin tidigare nämnt sitt missnöje med pakten för Shinzo Abe.

I stället hänvisar Kotaro Nogami till att Trump och Abe i februari 2017 gemensamt bekräftade pakten som "grunden för fred, välstånd och frihet" i regionen.

- Mellan de japanska och amerikanska regeringarna pågår det inga sådana samtal alls om att gå igenom säkerhetsfördraget, säger han till reportrar.