Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kim Jong-Un och Donald Trump vid mötet förra året. Arkivbild.

Trump och Kim möts igen – i Vietnam

Nedrustningsfrågan lär än en gång stå i fokus när Donald Trump och Kim Jong-Un möts i Vietnam om några veckor. USA:s president hävdar att det har gjorts enorma framsteg – men en ny FN-rapport hävdar motsatsen.

- Om inte jag hade valts till president, skulle vi just nu, enligt mig, ha befunnit oss i ett stort krig med Nordkorea, slog USA:s president Donald Trump fast i sitt tal till nationen.

Sedan de båda ledarna träffades första gången i juni 2018 har han varit angelägen om att få till ett nytt möte trots bristen på konkreta framsteg i nedrustningsfrågan. Han beskriver förhållandet till den nordkoreanske diktatorn Kim Jong-Un som gott.

Vagt löfte

Det nya mötet kommer att hållas i Vietnam den 27–28 februari och Stephen Biegun, USA:s speciella representant för Nordkorea, ska hålla samtal i nordkoreanska Pyongyang i veckan för att sätta upp konkreta mål.

Trumps och Kims förra möte slutade med ett vagt löfte från Kim att arbeta mot kärnvapennedrustning på Koreahalvön, men USA anser att landet måste ta konkreta steg för att göra sig av med kärnvapen. Samtidigt har Nordkorea uttryckt missnöje över att USA har gjort lite för att återgälda stoppade kärnvapentester och nedlagda kärnvapenanläggningar. Nordkorea har uppmanat till slopade sanktioner, ett formellt slut på kriget och säkerhetsgarantier.

Många tvivlar

Även om Trump har hävdat att hans förhandlingar med Nordkorea har lett till enorma framsteg finns det många som tvivlar på det slutna landets avsikter.

Enligt en FN-rapport som har presenterats för säkerhetsrådets sanktionskommitté är landets kärnvapen- och robotprogram fortfarande intakt och Nordkorea arbetar hårt för att kärnvapenskapaciteten inte ska kunna slås ut av militära angrepp. Nordkorea anklagas också för att köpa stora mängder olja och bensin och för att bryta mot FN:s sanktioner om vapenhandel.