Storbritanniens premiärminister Boris Johnson. Arkivbild.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson. Arkivbild. Bild: Simon Dawson/AP/TT

Boris Johnson intensivvårdas för covid-19

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson intensivvårdas sedan hans tillstånd försämrats. Styret tas tillfälligt över av utrikesminister Dominic Raab.

ANNONS

Beskedet om 55-årige Johnsons tillstånd kom sent på måndagen.

"Premiärministerns tillstånd har förvärrats i eftermiddag, och han har på inrådan av sitt sjukvårdslag flyttats till sjukhusets intensivvårdsavdelning", heter det i ett uttalande från premiärministerns kansli 10 Downing Street.

Johnson, som insjuknat i covid-19, förflyttades till intensiven på St Thomas' Hospital i Westminster i London omkring klockan 20, rapporterar BBC.

"Premiärministern får utmärkt vård, och han tackar vårdpersonalen inom NHS för deras hårda arbete och engagemang", meddelar kansliet.

Raab höll i möte

Utrikesminister Dominic Raab kommer att överta Johnsons roll "där det är nödvändigt".

– Regeringens fokus kommer fortsatt ligga på att fullfölja premiärministerns inriktning – planeringen för att säkerställa att vi bekämpar coronaviruset och tar landet genom denna utmaning, säger Raab enligt nyhetsbyrån Reuters.

ANNONS

Raab ledde måndagens regeringsmöte om coronapandemin i Johnsons frånvaro. Vid mötet sade Raab att Johnson inte lämnat ifrån sig styret men att han själv inte hade talat med premiärministern sedan i lördags.

– Vi har en grupp som. . . med högsta hastighet ser till att hans färdriktning och instruktioner verkställs, sade Raab från Konservativa partiet då.

Beskedet om Johnsons förvärrade tillstånd kom oväntat. Bara timmar tidigare sade Johnsons presstalesperson att premiärministern haft "en bekväm natt på S:t Thomas sjukhus".

Skrev på Twitter

Johnson själv meddelade sig genom Twitter: "På min läkares inrådan åkte jag till sjukhuset för några rutintester eftersom jag fortfarande har symtom på coronavirus. Jag är vid gott mod och håller kontakten med mitt team, och vi jobbar tillsammans för att bekämpa det här viruset och försäkra att alla är säkra".

Boris Johnson lades in för provtagning på söndagen, tio dagar efter att han testades positivt för coronaviruset. Han hade då feber och hosta.

Flera prover togs på Johnson under måndagen. Enligt medicinska experter handlade proverna troligtvis om att analysera premiärministerns syresättning och hjärtfunktion.

Filip Norman/TT

Grim Berglund/TT

Den brittiske premiärministern Boris Johnson vårdas på St Thomas' Hospital i Westminster i London.
Den brittiske premiärministern Boris Johnson vårdas på St Thomas' Hospital i Westminster i London. Bild: Frank Augstein/AP/TT
Boris Johnson intensivvårdas på sjukhus för covid-19. Arkivbild.
Boris Johnson intensivvårdas på sjukhus för covid-19. Arkivbild. Bild: Pippa Fowles/AP/TT

Boris Johnson föddes i New York den 19 juni 1964, men som brittisk medborgare.

Efter uppväxten i England studerade han på Eton College, och började sedan arbeta som journalist på dagstidningen The Times. Han blev senare Brysselkorrespondent.

2001 valdes han in i underhuset för första gången, för Konservativa partiet. Johnson satt där till 2008, då han blev Londons borgmästare, en roll han hade fram till 2016.

Under kampanjen inför brexitomröstningen 2016 var han ett framträdande namn bland brexitörerna. Mellan 2016 och 2018 var han utrikesminister i Theresa Mays regering.

Efter att May meddelade sin avgång i maj i fjol tillträdde Boris Johnson den 23 juli som ledare för Konservativa partiet. Dagen därpå blev han Storbritanniens premiärminister.

Under sin tid som premiärminister har han manövrerat i ett komplicerat politiskt landskap, och fick i december till det nyval han länge velat ha. Valet slutade med en storseger för Johnson och det Konservativa partiet.

Brexit genomfördes under Johnsons ledarskap.

ANNONS