Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

USA:s tidigare vicepresident Joe Biden.

Trots kritiken – Joe Biden mest populär

Trots blåsvädret kring USA:s förre vicepresident Joe Biden – i vilket han anklagas av flera kvinnor för olämpligt beteende – leder han i opinionsmätningarna rörande vem demokratiska väljare vill se som partiets presidentkandidat.

Hela 28,8 procent av den demokratiska väljarkåren vill se den förre vicepresidenten som den som utmanar den sittande republikanske presidenten Donald Trump i nästa års val. Närmast efter honom kommer Vermontsenatorn Bernie Sanders med ett stöd på 21,8 procent och Kaliforniensenatorn Kamala Harris som 9,8 procent vill se som presidentkandidat, enligt en sammanställning av sex aktuella mätningar som Real Clear Politics gjort.

Till skillnad från de andra två har Biden inte gett besked om huruvida han ger sig in i kampen om Vita huset – ännu.

Fick förkylningstips

De senaste veckorna har totalt sju kvinnor anklagat honom för olämpligt beteende, för att bland annat ha varit för kramig och för att ha luktat på kvinnors hår och gnuggat sin näsa mot en kvinna. Inga anklagelser om sexuellt ofredande har dock förekommit.

I onsdags svarade Biden på kritiken i en video där han lovar att i framtiden vara mer uppmärksam när det gäller den personliga sfären.

Anklagelserna har väckt stor uppmärksamhet i ett USA där metoo-rörelsen fått starkt gehör. Biden har fått både ris och ros – och råd. Representanthusets talman, partikamraten Nancy Pelosi, manade honom häromdagen att alltid hålla sig på armlängds avstånd när han möter människor.

- Det är bara att låtsas att du är förkyld, sade hon enligt nyhetskanalen Fox News.

President Trump säger att han inte känner sig hotad av Biden men har hånat honom genom att bland annat publicera en omredigerad, parodisk version av Bidens egen video på Twitter.

"Höga tankar"

Flera personer som arbetade inom Obamastyret har uttalat stöd för Joe Biden. Bland dessa finns den förra nationella säkerhetsrådgivaren Susan Rice som skriver att Biden är "varm och tillgiven" med både kvinnor och män och att hon aldrig funnit hans beteende olämpligt eller obehagligt.

Barack Obama själv har dock flugit under radarn och inte kommenterat anklagelserna. En nära medarbetare till expresidenten säger till webbtidningen The Hill att presidenten inte kommenterar något som rör primärvalsprocessen. Men, understryker källan, Obama talar mycket varmt om sin tidigare vicepresident.

- President Obama har oerhört höga tankar om honom och anser att han skulle bli en utmärkt president, säger källan, och lägger till att Obama ofta brukar prata uppskattande om Biden.