Mässling orsakas av ett extremt smittsamt virus.
Mässling orsakas av ett extremt smittsamt virus. Bild: CDC

Trendbrott: mässling skördar fler människoliv

Efter att ha sjunkit i flera år ökar antalet mässlingfall igen – och så även de som dör på grund av sjukdomen. Misstänksamhet mot vaccinet är en förklaring. Förra året dog 140 000 personer av mässling.

ANNONS

Just nu råder något av ett nödläge på Samoa i Stilla havet. Detta efter att 62 personer, de flesta barn, dött av mässling. Önationen har avbrutit viktiga samhällsfunktioner för att vaccinera invånarna mot den smittsamma sjukdomen.

Samoa är inte ensamt. I nästan alla världens regioner ökar antalet mässlingfall igen, efter att ha minskat i flera år.

Enligt en ny rapport från USA:s smittskyddsmyndighet CDC och FN:s världshälsoorganisation (WHO) minskade antalet dödsfall på grund av sjukdomen mellan 2000 och 2018 med 73 procent, från 535 600 till 142 300. Under samma period beräknas vaccinationerna ha undvikit 23,2 miljoner dödsfall.

Bruten trend

Men nu har något hänt, konstaterar de båda organisationerna. För jämfört med 2016 ökade antalet mässlingfall under 2018 med 167 procent, och enligt beräkningarna stiger även antalet dödsfall.

ANNONS

Mässling drabbar framför allt barn under fem år, och även om man överlever sjukdomen finns andra risker, som permanenta hjärnskador, blindhet och/eller nedsatt hörsel. Nyligen visade forskning dessutom att mässling är betydligt farligare än vad man hittills trott, eftersom sjukdomen också kan leda till skador på immunförsvaret. Effekten kan sitta kvar flera år efter insjuknandet, en tid då risken att drabbas av helt andra sjukdomar och död till följd av dessa ökar.

"Det faktum att barn dör av en sjukdom som kan undvikas, som mässling, är uppriktigt sagt en skandal och ett kollektivt misslyckande med att skydda världens mest sårbara barn. För att rädda liv måste vi se till att alla kan gynnas av vaccinerna, vilket innebär att investera i immunisering och bra sjukvård som en rättighet för alla", säger Tedros Adhanom Ghebreyesus, generaldirektör för WHO, i ett pressmeddelande.

Ökar i flera länder

År 2018 var länderna med den högsta förekomsten av sjukdomen Kongo-Kinshasa, Liberia, Madagaskar, Somalia och Ukraina. Dessa fem länder stod detta år för nästan hälften av världens mässlingsfall.

Men även i andra länder ökade antalet mässlingsfall 2018. I USA, till exempel, noterades flest fall på 25 år. Detta samtidigt som fyra länder i Europa – Albanien, Tjeckien, Storbritannien och Grekland – förlorade sin mässlingfria status. Detta händer om ett land som tidigare inte hade någon smittspridning får in viruset igen, och smittspridningen sedan pågår i minst ett år.

ANNONS

Sverige ligger bättre till än de flesta andra länder. Den så kallade vaccinationstäckningsgraden är hög, över 95 procent som anses utgöra den undre gränsen för att förhindra smittspridning. I fjol rapporterades 43 fall av mässling i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten. Hittills i år har 20 fall rapporterats.

Johan Nilsson/TT

Mässling orsakas av ett extremt smittsamt virus. I ungefär 20 procent av alla mässlingsfall leder infektionen till en eller flera komplikationer.

Dessa är vanligast hos barn yngre än 5 år samt vuxna över 20 år. Mässlingviruset kan bland annat orsaka infektioner som öron-, bihåle- och lunginflammation.

Sjukdomen kan i ungefär 1 per 1 000 fall kompliceras av en akut hjärninflammation som kan vara dödlig.

ANNONS