Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Boliviansk militär bevakar bränsleverket i El Alto efter att ha brutit den blockad som anhängare till Evo Morales inledde förra veckan. Bild: Natacha Pisarenko/AP/TT
Boliviansk militär bevakar bränsleverket i El Alto efter att ha brutit den blockad som anhängare till Evo Morales inledde förra veckan. Bild: Natacha Pisarenko/AP/TT

Tre döda när militären bröt blockad i Bolivia

Tre anhängare till förre presidenten Evo Morales dödades och 30 skadades när militären bröt upp en blockad av ett bränsleverk i bolivianska El Alto, uppger Bolivias ombudsman för mänskliga rättigheter.

– Vi kommer att be myndigheterna om en utredning, säger en talesperson för ombudsmannen och tillägger att två av offren sköts till döds.

Morales anhängare blockerade bränsleverket förra veckan, i protest mot vad de kallar en kupp från interimspresidenten Jeanine Áñez, vilket resulterat i omfattande bränslebrist i närliggande La Paz.

Bolivias armé säger i ett uttalande att "vandaler" attackerat och delvis demolerat bränsleverket med "kraftfulla sprängämnen".

Dödsfallen innebär att totalt 27 personer mist livet i oroligheterna som inleddes med det omstridda valet den 20 oktober, enligt siffror från människorättsorganet IACHR som är knutet till den panamerikanska samarbetsorganisationen OAS.

Från sin exil i Mexiko, där han beviljades exil efter att militären uppmanat honom att avgå, fördömde Evo Morales att interimsregeringen "i stil med militära diktaturer återigen dödar mina bröder och systrar i El Alto, som gör fredligt motstånd mot kuppen och kämpar för att försvara livet och demokratin".