Michael Flynn utanför domstolen i Washington DC. Bilden är från en förhandling förra året.
Michael Flynn utanför domstolen i Washington DC. Bilden är från en förhandling förra året.

Tidigare Trumpman kan slippa fängelse

Michael Flynn, tidigare nationell säkerhetsrådgivare till USA:s president Donald Trump, har samarbetat så bra med utredare att han inte behöver sitta i fängelse. Det skriver den särskilde åklagaren Robert Mueller i ett domstolsyrkande.

ANNONS
|

Flynn avgick som säkerhetsrådgivare sedan det framkommit att han förtigit detaljer om sina kontakter med ryska företrädare. Robert Mueller utreder rysk påverkan på valrörelsen 2016 och eventuella kopplingar mellan Trumpkampanjen och Moskva, och Flynn har sedermera gått med på att hjälpa till i utredningen.

"Hans tidiga samarbete har varit särskilt värdefullt eftersom han (Flynn) var en av de första personerna i utredningen med lång och direkt insyn i händelser och frågor som utreds", står det i yrkandet enligt nyhetskanalen CNN.

Enligt yrkandet har Flynn deltagit i 19 förhör. Utredarna uppger att hans samarbetsvilja haft avsevärd betydelse och att den kan ha bidragit till att uppmuntra andra att samarbeta.

ANNONS

Michael Flynn avgick i februari i fjol efter bara 24 dagar på posten. Då hade det uppdagats att han ljugit för vicepresidenten om sina kontakter med Rysslands dåvarande USA-ambassadör Sergej Kisljak. Flynn har därefter medgett att han även ljugit för FBI om sina kontakter med Ryssland.

TT-AFP

Fakta: Michael Flynn

Född i Rhode Island 1958. Var registrerad demokrat men ställde sig tidigt bakom republikanen Donald Trumps presidentkampanj och gav honom råd under valrörelsen.

Pensionerad generallöjtnant och tidigare chef för den militära underrättelseorganisationen DIA. Har verkat på fältet i Irak och Afghanistan. Efter att ha lämnat DIA 2014 grundade han ett lobbyföretag, där hans son också arbetar.

Flynn har ansetts som kontroversiell då han hållit välbetalda tal i Ryssland och uttryckt sig islamofobiskt. Han har bland annat skrivit på Twitter att "rädslan för muslimer är rationell" och enligt The New York Times ska han ha övertygat Trump om att USA befinner sig i ett världskrig mot "militanta islamister".

Flynn avgick som Trumps säkerhetsrådgivare i februari 2017 sedan det framkommit att han förtigit detaljer om kontakterna med Ryssland.

Källa: NBC News

ANNONS