Storbritanniens premiärminister Theresa May.
Storbritanniens premiärminister Theresa May.

Theresa May slår tillbaka mot "kuppare"

Storbritanniens premiärminister Theresa May bör utlysa nyval till ledarposten, säger Grant Shapps, parlamentsledamot för Mays konservativa parti Tories och tidigare minister, i en intervju med BBC. Men May slår tillbaka.

ANNONS
|

- Vad landet behöver nu är stabilt ledarskap, och det är just vad jag levererar med fullt stöd av min regering, säger May när hon möter medier i sin valkrets Maidenhead, dagen efter att hon utmanats av Grant Shapps.

Enligt honom skulle 30 av Tories parlamentsledamöter, inklusive fem tidigare ministrar, rösta för att få bort Theresa May från posten.

ANNONS

Hostande tal

Men det är knappast tillräckligt för att få bort premiärministern. För att få till ett formellt krav på ledarbyte skulle det krävas att 48 konservativa parlamentsledamöter skriver till en särskild kommitté inom partiet och begär det.

Uttalandet i BBC från Shapps kommer efter att May hållit tal under Tories årliga partikonferens i Manchester. Under talet hade Theresa May stora problem med hosta och fick återkommande pausa talet för att dricka vatten och försöka återhämta sig. Framförandet avbröts också kort när en känd komiker lämnade över ett så kallat P45-dokument till May, som man i Storbritannien ger anställda som slutar ett jobb.

Spelade högt

Den 61-åriga konservativa partiledaren fick stående ovationer för att hon lyckades ta sig igenom talet, men i flera medier har hennes framträdande senare beskrivits som svagt och svajigt.

Premiärminister May spelade högt i våras när hon utlyste ett val till dagarna innan den första förhandlingsrundan om brexit drog igång. Tanken var att komma till Bryssel med ett stärkt väljarmandat i ryggen. Men det blev tvärtom. Visserligen vann Tories valet i juni, men partiet förlorade sin majoritet i parlamentet och tvingas nu förlita sig på ett stödparti för att få igenom sin politik.

TT-Reuters-AFP

ANNONS
ANNONS