Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ett stort moln av rök steg upp mot skyn i samband med explosionen i Afghanistan huvudstad Kabul på onsdagen.

Talibanattack mot hjälporganisation i Kabul

En bilbomb exploderade och talibaner stormade en internationell hjälporganisation i Afghanistans huvudstad Kabul. Svenska Afghanistankommitténs (SAK:s) lokaler drabbades i bombdådet. Fem personer dödades i attacken.

Bombdådet utfördes av tre personer som var utrustade med självmordsvästar och tung ammunition. Det var en bilbomb som var riktad mot den utländska biståndsorganisationen Counterpart International som exploderade och talibanerna stormade sedan byggnaden, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Polisen omringade platsen och skottlossning och explosioner hördes. Efter några timmar meddelade polisen att samtliga gärningsmän dödats.

Fyra civila personer och en polis dödades vid attacken och 24 personer skadades, rapporterar AFP och Reuters.

Det afghanska inrikesdepartementet uppgav till en början att dådet var riktat mot biståndsorganisationen Care, men rättade sig sedan till att det rörde sig om den USA-finansierade hjälporganisationen Counterpart International.

SAK drabbade

Ett av Svenska Afghanistankommitténs (SAK) boenden ligger i ett grannkvarter till attentatsplatsen. Ett fåtal medarbetare befann sig i boendet när bomben gick av och en ruta krossades, berättar Andreas Stefansson, generalsekreterare vid SAK för TT. Kvarteret spärrades av och medarbetarna fördes till säkerhet.

- Vi har varit i kontakt med vår personal sedan vi hörde om attacken och alla de våra är i säkerhet. Detta skedde i centrala stan och vårt kontor ligger en bit i utkanten, säger Stefansson till TT.

- Tyvärr är det här verkligheten som afghaner lever i. Det kan smälla var som helst och när som helst. Vi har ett säkerhetsarbete för att minimera riskerna. Vi rör oss på platser och vid tider då risken är mindre att hamna i kläm. Men det är klart att vi blir oroliga när något sådant här sker.

"Signal från talibanerna"

Talibanrörelsen i Afghanistan har tagit på sig dådet och gruppens talesperson Zabihullah Mujahid skriver på Twitter att Counterpart var involverat i "skadlig verksamhet" i Afghanistan.

- Senaste året har talibanerna och USA försökt få till samtal om fred. Sådana här attacker kan vara en signal från talibanerna för att påminna om att man har fortsatt möjlighet att störa och spränga bomber även i centrala Kabul där säkerheten är bättre, säger Andreas Stefansson.

Vittnen: "Sprang ut"

Vittnen har beskrivit att ett stort moln av rök steg upp mot skyn i samband med smällen och att byggnader i närheten började skaka.

- Vi sprang ut ur byggnaden och under tiden jag sprang utomhus hörde jag skottlossning och ljudet av granater som exploderade i närheten, säger ett vittne som befann sig i närheten när det smällde, till AFP.

Det svenska utrikesdepartementet uppger för TT att man inte har några uppgifter om svenskar som drabbats av dådet.