USA:s president Donald Trump pratade över telefon med Sydkoreas president Moon Jae-In efter mötet med Nordkoreas ledare Kim Jong-Un i Hanoi. Arkivbild.
USA:s president Donald Trump pratade över telefon med Sydkoreas president Moon Jae-In efter mötet med Nordkoreas ledare Kim Jong-Un i Hanoi. Arkivbild.

Sydkorea: Trump beklagar uteblivet avtal

Donald Trump beklagar att han inte slöt ett avtal med Nordkoreas ledare Kim Jong-Un under mötet i Hanoi, enligt Sydkorea.

ANNONS
|

"Samtidigt som president Trump beklagade sig över att han inte nådde en överenskommelse på Hanoimötet, tydliggjorde han sin beslutsamhet att lösa frågan med Nordkorea genom dialog", lyder uttalandet från Sydkoreas presidentkansli, som följer på ett telefonsamtal mellan USA:s president Donald Trump och Sydkoreas president Moon Jae-In.

Även Sydkorea beklagar att det inte slöts ett avtal mellan USA och Nordkorea, men presidentkansliet uppger att det verkar som att det har gjorts fler betydelsefulla framsteg än någon gång tidigare.

"Världen en farlig plats"

Donald Trump och Kim Jong-Un avslutade mötet i förtid, och ställde därmed in den planerade lunchen och ceremonin där en överenskommelse skulle skrivas under.

ANNONS

Japans premiärminister Shinzo Abe säger att han stöder Trumps beslut att avsluta mötet utan ett avtal, och att även han vill ha ett möte med Kim Jong-Un.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) säger till Ekot i Sveriges Radio att Sverige kommer att fortsätta arbetet med att bidra till att bygga förtroende mellan USA och Nordkorea.

- Vi kommer att fortsätta att göra vad vi kan. Det är värt det, för att världen är en farlig plats just nu när det gäller kärnvapen, säger Wallström till Ekot.

Kommer inte lösas lätt

Sverige agerar skyddsmakt för USA i Nordkorea, eftersom USA inte har någon ambassad i landet. I januari träffades representanter för de två länderna utanför Stockholm för samtal.

Kina, som gränsar till Nordkorea, förklarar i ett uttalande att regeringen hoppas att USA och Nordkorea fortsätter sin dialog, men att frågan om Nordkoreas kärnvapen inte kommer att kunna lösas över en natt.

- Det är inte en väldigt enkel process, annars hade den inte hållit i sig fram till i dag, säger en talesperson för Kinas utrikesminister.

ANNONS
TT-AFP-Reuters

ANNONS