Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un. Bilden är från förra veckan.
Nordkoreas diktator Kim Jong-Un. Bilden är från förra veckan. Bild: KCNA/AP/TT

Sydkorea: Nya robottester från Nordkorea

Bara dagar efter att ha genomfört tester av långdistansrobotar har Nordkorea avfyrat ballistiska robotar ut mot Japanska havet. Det uppger den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

Ett föremål som skulle kunna vara en ballistisk robot har avfyrats från Nordkorea. Inledningsvis kom rapporter om att den landat utanför Japans vatten. Senare meddelar dock försvarsminister Nobuo Kishi att robotarna landat inom landets ekonomiska zon, rapporterar public service-bolaget NHK.

Japans premiärminister Yoshihide Suga fördömer testet.

Både Yoshihide Suga och Sydkoreas president Moon Jae-In har sammankallat sina nationella säkerhetsråd för att diskutera uppskjutningarna.

Analyseras

Även USA fördömer testet.

Sydkoreas och USA:s säkerhetstjänster kommer att analysera uppskjutningen. Om det bekräftas att projektilerna är ballistiska robotar är detta Nordkoreas första test av sådana sedan i mars i år, och ett brott mot FN:s sanktioner.

Onsdagens tester kommer samma dag som Sydkoreas utrikesminister Chung Eui-Yong mötte sin kinesiske kollega Wang Yi, som är på besök i Seoul för samtal om Nordkoreas kärnvapen- och robotprogram.

Vissa analytiker ser tidpunkten för robottestet som en signal till Peking, eftersom Kina är Nordkoreas viktigaste diplomatiska allierade.

"Strategiska vapen"

Testerna i helgen var av en ny typ av långdistansrobotar, som är "strategiska vapen av stor betydelse", enligt den nordkoreanska statligt styrda nyhetsbyrån KCNA.

Nordkorea står under stränga sanktioner från FN och USA med anledning av landets kärnvapen- och robotprogram, och landet har förbjudits av FN:s säkerhetsråd att utföra tester av ballistiska robotar. Helgens tester rörde sig om kryssningsrobotar, vilket inte bryter mot reglerna.

Parallellt har Sydkorea testskjutit en ubåtsavfyrad ballistisk robot under onsdagen, meddelar presidentpalatset. Testet, som utfördes i närvaro av president Moon Jae-In, uppges ha varit lyckat.