Mamma med barn besöker akvariet i Seoul, Sydkorea. Landets regering inför nya stöd åt barnfamiljerna för att få upp de låga födelsetalen. Arkivbild.
Mamma med barn besöker akvariet i Seoul, Sydkorea. Landets regering inför nya stöd åt barnfamiljerna för att få upp de låga födelsetalen. Arkivbild.

Sydkorea hoppas pengar ska vända bebiskris

Nej tack till relationer, äktenskap och barn om Sydkoreas så kallade sampo-generation får bestämma. Födelsetalen beräknas sätta nytt bottenrekord i år och i ett försök att vända trenden inför landet ytterligare ekonomiska stödåtgärder.

ANNONS
|

- Jag har inga planer på att skaffa barn, aldrig någonsin. I det här landet förväntas kvinnor vara hejaklack åt männen, säger 24-åriga Yun-Hwa till BBC.

- Det finns många fall där kvinnan, även om hon har ett jobb, blir ensam ansvarig för barnen om hon gifter sig och blir mamma. Och hon förväntas också ta hand om sina svärföräldrar om de blir sjuka.

ANNONS

Pojkvän vill Yun-Hwa inte heller ha. Hon motiverar det med att hämndporr och kvinnomisshandel är vanliga fenomen i Sydkorea.

24-åringen är inte ensam om att välja bort relationer, äktenskap och barn i landet som hör till de starkaste ekonomierna i världen. Det sociala fenomenet bland unga sydkoreaner – kallat sampo sedae, som syftar på att man avstår från just de tre sakerna – har bidragit till att fertilitetssiffran för årets tredje kvartal slog i botten med 0,95 barn i genomsnitt per kvinna. Den behöver öka till 2,1 barn om inte landets befolkning på 51 miljoner ska börja minska från år 2028, enligt nyhetsbyrån AFP.

Kvinnor måste välja

Bristande jämlikhet, ett högt tryck på att utbilda sig och ett pressat arbetsliv ligger bakom statistiken. Det finns en utbredd misstro bland arbetsgivare mot gravida kvinnor. Kulturen kräver lojalitet mot arbetsgivaren och hårt arbete och långa arbetsdagar är regel.

Möjligheterna till barnomsorg är också begränsade och att vara ensamstående förälder är stigmatiserat.

- För kvinnor i Sydkorea handlar det om att göra karriär eller få barn, inte både och. En följd blir att befolkningen blir äldre och en mindre grupp måste ta hand om en större grupp, det är där problemet ligger, säger Gabriel Jonsson, docent i Koreas språk och kultur vid Stockholms universitet, till TT.

ANNONS

Sydkorea importerar arbetskraft till mindre kvalificerade jobb, men det löser inte problemet med en åldrande befolkning.

- Invandringen kan lösa behovet av arbetskraft men det är en annan sak att öppna sig för dem som människor. Sydkorea är ett etniskt och kulturellt homogent samhälle och det förekommer negativa attityder mot utlänningar, säger Jonsson.

Ekonomiskt stöd

Regeringen har i decennier försökt att vända trenden, utan att lyckas. Nu införs ekonomiskt stöd på upp till 300000 won i månaden (motsvarande cirka 2400 kronor) till barnfamiljer med höga inkomster, en grupp som hittills har varit exkluderad från bidrag. Föräldrar med barn under åtta år får en arbetstidsförkortning med en timme om dagen och pappadagarna ökas från tre till tio.

Regeringen lovar också att bygga fler förskolor.

- Det här paketet fokuserar på att ge hopp till människor i 20–40-årsåldern och ska garantera att deras livskvalitet inte sänks om de väljer att gifta sig och skaffa barn, säger Kim Sang-Hee, vice ordförande i den kommitté som har i uppdrag att vända utvecklingen, enligt AFP.

ANNONS

"Förändra attityder"

Men Gabriel Jonsson anser att det inte räcker.

- Ett problem med pappadagar är att man i Sydkorea är mer bunden till jobbet än i Sverige. Mannen är enligt konfuciansk syn familjeförsörjare, därtill kommer att man ska vara lojal mot arbetsgivaren. Det gör att man inte tar ut mer ledighet än vad chefen gör.

Många sydkoreaner saknar också fast anställning och höga levnadsomkostnader gör att barn ses som en börda. Det krävs grundläggande förändringar, anser Jonsson.

- Förbättra möjligheterna för barnafödande och karriär och försök komma åt ojämlikheten. En sak är att införa lagar, men att förändra människors attityder är svårt. De ändras inte från dag till dag.

TT

Fakta: Sydkorea

Sydkorea har från att ha varit en fattig jordbruksnation på ett par generationer förvandlats till ett av Asiens rikaste länder och en av världens ledande ekonomier. Över hälften av befolkningen lever i miljonstäder. Befolkningsökningen har dämpats kraftigt sedan 1960-talet.

Utbildning skattas högt och avgör om en person kan avancera i samhället. Religionsfrihet råder och en stor del av befolkningen betraktar sig i dag som ateister. Den konfucianska läran och traditionella värderingar mellan överordnad och underordnad, man och kvinna, har dock genomsyrat samhället ända in på 2000-talet. Brottsligheten är låg, förutom vad gäller brott mot kvinnor. Våld i hemmet kan av sydkoreaner ses som ett brott som inte angår rättssystemet.

Den totala fertiliteten, det vill säga det antal barn som en kvinna i genomsnitt föder under sin livstid, är i dag bland de lägsta i världen.

Källa: Landguiden, NE

ANNONS