Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Taxi i Soweto, i Gauteng-provinsen i Sydafrika där omikronsmittan spridits snabbt.
Taxi i Soweto, i Gauteng-provinsen i Sydafrika där omikronsmittan spridits snabbt. Bild: Jerome Delay/AP/TT

Sydafrika i fjärde våg på grund av omikron

Den nya varianten av coronaviruset, omikron, finns nu i sju av Sydafrikas nio provinser, säger landets hälsominister Joe Phaahla. Aldrig tidigare har pandemins så kallade r-tal varit så högt som nu.

Landet anses på grund av omikrons spridning ha gått in i en fjärde våg covidsmitta.

R-talet (reproduktionstalet) visar hur många andra som varje smittad person i snitt för viruset vidare till.

Enligt den sydafrikanske virusforskaren Michelle Groome är r-talet i Gauteng-provinsen, där storstäderna Johannesburg och Pretoria ligger och omikronviruset varit som mest förekommande, över 2. Det är det högsta reproduktionstalet landet noterat sedan början av pandemin.

Hälsominister Phaahla Groome säger under en pressträff på fredagen att landets sjukhus fortfarande har läget under kontroll.

Fler barn har däremot börjat vårdas på sjukhusen, främst de under fem år. Den senaste veckan har även barn mellan 10 och 14 år testat positivt i högre utsträckning än tidigare. Men det är oklart hur allvarligt sjuka de yngre blir.

Barn under 12 år har inte fått vaccinera sig i Sydafrika, och läkare har vittnat om det fortfarande är främst ovaccinerade som behöver vård, även bland de vuxna.

Det är däremot för tidigt för att dra några slutsatser kring hur den nya virusvarianten sprids och sjukdomsförloppet som följer.