Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Carl Skau är svensk ambassadör och biträdande representant i FN:s säkerhetsråd. Arkivbild.

Sverige hoppas på tryck mot libysk slavhandel

Ett möte i FN:s säkerhetsråd har hanterat slavhandeln med migranter i Libyen.

Den senaste tiden har världen förfasats över avslöjanden om hur migranter säljs som slavarbetare i Libyen och mängder av demonstrationer har anordnats.

Tisdagens möte i säkerhetsrådet hölls efter franskt initiativ, men Skau understryker att Sverige mycket starkt drivit frågor om långsiktiga lösningar på migranternas situation i Libyen under sin tid i säkerhetsrådet.

Han säger bland annat att Libyen och Afrikanska unionen (AU) behöver hjälp av FN för att genomföra seriösa utredningar som kan göra att libyska myndigheter och Internationella brottsmålsdomstolen (ICC) i Haag kan ställa de skyldiga till slavhandeln inför rätta.

Sanktioner mot individer

En möjlighet är också att sätta in sanktioner mot utpekade individer.

- Det kan vara ett sätt att förebygga de här brotten och bidra till en förändring, säger Skau.

Det behövs också klargöras hur migranter som vill det ska kunna åka hem igen. Där spelar även frågan om hur ekonomin i de afrikanska länderna ska utvecklas in, liksom konfliktlösning, för att få färre att vilja migrera.

En annan fråga handlar om att förbättra det humanitära läget i Libyen och att det internationella samfundet får tillgång till de beryktade migrantförvaren i landet, säger Skau.

"Sverige en stormakt"

Dessutom, påpekar han, behövs mer pengar för att genomdriva de nödvändiga åtgärderna.

- Där är Sverige en stormakt. Vi är en av de största givarna till FN:s humanitära program, men det krävs mer och andra länder måste kliva upp.

Det politiska läget i Libyen är oerhört kaotiskt sedan diktatorn Muammar Gaddafi störtades 2011, och parterna behöver enas i en samlingsregering, säger Skau.

TT: Men stora delar av landet är ju helt laglöst.

- Ja, eftersom konflikten fortsätter. Det som behövs är en politisk uppgörelse mellan de olika stridande parterna, svarar han.