Tom Söderström, 16-årig elev på svenska skolan i London, har bott fyra år i Storbritannien och räknar med att stanna kvar efter brexit.
Tom Söderström, 16-årig elev på svenska skolan i London, har bott fyra år i Storbritannien och räknar med att stanna kvar efter brexit.

Svenska elever i London tar brexit med ro

Brexitprocessen är inne i ett avgörande skede och många av de över hundratusen svenskarna i Storbritannien är oroliga för framtiden. På svenska skolan i London räknar man med mer byråkrati efter EU-utträdet – men eleverna är inte särskilt stressade.

ANNONS
|

Oron inför brexit har gått i vågor efter folkomröstningen sommaren 2016. Värst var det i början, enligt Annika Simonsson Bergqvist, rektor på svenska skolan i London sedan drygt tre år tillbaka.

- Då kom en våg av spekulationer på Facebook, i andra sociala medier och i tidningsnotiser om vilka som skulle få stanna och inte, säger hon till TT:s utsände.

ANNONS

Hundra dagar kvar

Fejkade nyheter har emellanåt blåst upp stämningen, bland annat uppgifter om att EU-medborgare ombetts förbereda sig för deportation av brittiska myndigheter, enligt rektorn. Och med snart bara hundra dagar kvar till 29 mars, då britterna ska lämna EU, har medierapporteringen tagit fart igen.

- Absolut! Det har inte gått en dag under det gångna halvåret som brexit inte har nämnts på nyheterna.

För skolans del ser Bergqvist Simonsson begränsade effekter, eftersom den redan är underställd brittiska myndigheter som brittisk privatskola som drivs som stiftelse. Möjligen väntar mer administration, om det införs nya krav på uppehållstillstånd för utbytesstudenter.

Trots den heta debatten är brexitdiskussioner bland eleverna inte särskilt vanligt, enligt 15-åriga Carl Malachy Mouton-Manhem, som går första året på ekonomisk linje.

- Hemma, med farsan, brukar jag prata om det. Men inte i skolan, säger han.

"Inte lika orolig längre"

Mouton-Manhems föräldrar kommer från Sverige och Zimbabwe och han har, med dubbelt medborgarskap, bott i England i hela sitt liv. Efter gymnasiet är det Sverige som gäller.

ANNONS

- Man måste bo en tid i Sverige för att behålla sitt svenska medborgarskap. Så jag behöver flytta dit innan jag fyller 21, för att säkra det.

Klasskamraten Tom Söderström, uppvuxen i Täby, har bott fyra år i London och har bara svenskt medborgarskap. Han planerar att plugga vidare i Storbritannien och räknar med att brexit innebär att han och de andra i familjen måste söka uppehållstillstånd.

- Det kändes som en väldigt stor grej i början. Men jag är inte lika orolig längre.

Varken Söderström eller Mouton-Manhem känner att de behandlas annorlunda nu, jämfört med före brexitomröstningen, när de rör sig bland britter.

TT: Känner ni att ni måste ta ställning eller kan ni vara neutrala i brexitfrågan?

- Jag kan vara neutral. Jag har inte valt sida alls, säger Söderström.

ANNONS

- Jag går för brexit. Har man röstat för det tycker jag att man ska genomföra det också, säger Mouton-Manhem.

Brittisk krasch ut ur EU

Hur processen kring EU-skilsmässan slutar är svårt att avgöra i nuläget. I debatten talas om allt från brexit utan utträdesavtal – vilket över natten skulle göra Storbritannien till vilket tredje land som helst gentemot EU-länder som Sverige – till en ny folkomröstning som kan sluta med att britterna stannar i EU.

På svenska regeringskansliet pågår förberedelser för alla tänkbara scenarion. Stökigast vore en brittisk krasch ur EU.

- Då måste vi hantera britter i Sverige och bestämma hur vi ska göra för att underlätta situationen. Sedan måste vi naturligtvis intressera oss för vad som händer med svenskar i Storbritannien, säger ambassadör Jan Olsson, brexitsamordnare på regeringskansliet.

Utan åtgärder skulle krav på uppehållstillstånd för boende och visum för besökare införas över natten.

ANNONS

- Vi tycker att vi är förberedda och att vi har en klar bild av vad det skulle innebära. Samtidigt inser alla att det är svårt att fullt ut förutse alla konsekvenser det här kan få.

London, TT:s utsände

Fakta: Stora brexit-störningar hotar

Stora störningar hotar på många fronter vid en brexit utan ett utträdesavtal på plats mellan EU och Storbritannien, inte bara vad gäller medborgarnas rättigheter. Problem i finanssektorn hotar också, bland annat vad gäller clearingsystemet för transaktioner som till stor del är baserat i London.

Dessutom kan det uppstå flaskhalsar i hela transportsystemet, inte minst inom flygområdet. Och för handel väntar tullar och gränshinder när varor och tjänster går mellan Storbritannien och EU-länder som Sverige.

Läkemedelsförsörjningen kan sättas under press och i Storbritannien lär det byggas upp lager för att hantera eventuell bristsituationer efter brexit. De stora läkemedelsbolagen har även börjat arbeta med att säkra godkännanden både från Storbritannien och EU-länder för att kunna fortsätta leverera sina mediciner.

Källa: Regeringskansliet

ANNONS