Polis och demonstranter i Louisville.
Polis och demonstranter i Louisville. Bild: John Minchillo

Svart kvinna sköts ihjäl – polis åtalas

Den svarta kvinnan Breonna Taylor sköts ihjäl av amerikansk polis i mars i år. Nu åtalas en av de tre inblandade poliserna, men inte för hennes död. I stället åtalas han för att ha utsatt hennes grannar för fara.

ANNONS

26-åriga Breonna Taylor sköts till döds i Louisville i delstaten Kentucky när hon låg och sov. Tre civilklädda poliser tog sig in i lägenheten med anledning av en narkotikautredning.

I bostaden utbröt en skottlossning mellan Breonna Taylors pojkvän och poliserna. Pojkvännen säger att han trodde det var ett inbrott och att han sköt i självförsvar med ett vapen som han hade licens för. Breonna Taylor träffades av polisens kulor och dödades. En polis skadades också. Ingen narkotika hittades i lägenheten.

En av de tre poliserna har avskedats medan de andra två omplacerades.

Fördömer beslut

Polisen som sparkades avlossade tio skott i blindo, varav flera skott trängde in i andra bostäder. Nu har en åtalsjury beslutat att han ska åtalas för att ha utsatt Breonna Taylors grannar för fara, rapporterar amerikanska medier.

ANNONS

Kentuckys delstatsåklagare Daniel Cameron säger att de andra två poliserna hade rätt att besvara skottlossningen.

Ben Crump, som representerar Breonna Taylors familj, fördömer beslutet att inte väcka åtal för hennes död.

"Det är upprörande och stötande", skriver han på Twitter.

I mitten av september ingick Taylors familj en uppgörelse. Familjen fick tolv miljoner dollar mot att de drog tillbaka sin stämning mot staden Louisville.

Stora protester

Dödsskjutningen av Taylor tillsammans med bland annat George Floyds död ledde till stora protester i USA mot polisens övervåld och krav på rättvisa.

På onsdagen hade många människor samlats i Jefferson Square Park i Louisville för att invänta åtalsjuryns beslut. När beslutet blev känt väckte det starka känslor. Senare under dagen blev det oroligt mellan polis och demonstranter. Enligt Couririer Journal greps flera personer.

Inför åtalsbeskedet hade borgmästaren i Louisville infört ett nattligt utegångsförbud.

Människor i Louisville i väntan på åtalsbeskedet.
Människor i Louisville i väntan på åtalsbeskedet. Bild: Darron Cummings/AP/TT
ANNONS