Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tusentals människor tvingades fly sina hem och befinner sig nu på katastrofcenter.

Supertyfonen slår mot redan hårt drabbade

Mangkhut slår mot de allra fattigaste – och det kommer att ta lång tid innan de drabbade regionerna återhämtar sig, enligt hjälparbetare.

Provinserna i norr och längs kusten är till stor del beroende av jordbruk och fiske och har redan drabbats hårt av de oväder som dragit in över landet tidigare i år. Mangkhut är den sextonde stormen som slår mot Filippinerna i år, och den absolut värsta, enligt Maria Rosario Felizco.

De boende uppmanades att lämna sina hem innan stormen nådde land, och tusentals människor befinner sig nu i katastrofcenter.

- En positiv effekt av att man evakuerat i tid är att det knappt finns några rapporterade dödsfall, säger Felizco.

Prioriterar kvinnor

Oxfam hade personal på plats innan tyfonen nådde land för att snabbt kunna bilda sig en uppfattning om skadornas omfattning och vilken hjälp som behövs. Felizco säger att man koncentrerar sig på avlägsna områden där folk har svårt att få hjälp.

- Vi hjälper dem som tvingats lämna sina hem med vattenreningstabletter, mat, hygienartiklar och köksredskap så att de kan laga mat. Och vi prioriterar flickors och kvinnors behov.

"Oerhört kraftfull"

Mangkhut väntas inte lämna Filippinerna förrän framåt söndagskvällen lokal tid. Men följderna av tyfonen kommer att påverka de drabbade områdena för lång tid framåt.

- Den är oerhört kraftfull med mycket svåra regn. Den påverkar 23 provinser och fem miljoner människor. Översvämningar och jordskred kommer att slå hårt mot jordbruket och infrastrukturen för lång tid framåt.