Generallöjtnant Abdel Fattah al-Burhan är ledare för militärrådet som nu styr Sudan.
Generallöjtnant Abdel Fattah al-Burhan är ledare för militärrådet som nu styr Sudan.

Sudans nye ledare gör försök till försoning

Rockaderna vid makten i Sudan fortsätter. Likaså protesterna. Landets nye ledare, Abdel Fattah al-Burhan som också kommer från de militära leden, försöker slå an en försonande ton och lovar att en civil regering kommer att bildas.

ANNONS
|

I torsdags avsattes presidenten Omar al-Bashir efter flera månaders protester. Han efterträddes av ett militärråd lett av försvarsministern Awad Mohamed Ahmed Ibn Auf, men på fredagskvällen meddelade han plötsligt sin avgång. Stafettpinnen har nu lämnats över till en annan högt uppsatt militär, generallöjtnant Abdel Fattah al-Burhan.

Tusentals demonstranter, aktivister och journalister har gripits sedan de regeringskritiska demonstrationerna i Sudan inleddes i december, då ett stigande pris på bröd blev droppen.

Men trots de senaste ommöbleringarna i landets styre aviseras fortsatta protester och enligt vittnen demonstrerar tusentals personer utanför det sudanesiska försvarsdepartementet i Khartum.

ANNONS

Samtala med oppositionen

Två ledare har alltså fått lämna ifrån sig makten inom loppet av lika många dagar, då protesterna rullat vidare.

Den nye ledaren al-Burhan säger sig vilja bilda en civil regering i samspråk med oppositionen. Han lovar även att en övergångsperiod inte kommer att sträcka sig längre än två år och att politiska fångar ska släppas. Dessutom drar han tillbaka det utegångsförbud som infördes kort efter att militären avsatt Omar al-Bashir.

Abdel Fattah al-Burhan är den tredje mest erfarna generalen i den sudanesiska armén och inte särskilt känd utanför militären. Han har främst varit verksam inom det militära och har bland annat varit försvarsattaché i Kina.

Han uppges vara mer välvilligt inställd till att tala med demonstranterna än sin föregångare, men det som talar emot al-Burhan är bristen på politisk erfarenhet, uppger en anonym källa inom armén.

På lördagskvällen kom rapporter om skottlossning vid försvarsdepartementet. Det visade sig dock vara militärer som sköt salut i samband med att befälet för en av arméns falanger svurits in som vice ledare bakom al-Burhan i det statsledande militärrådet.

Positivt besked

Efter det senaste beskedet om en ny de facto statschef är tongångarna något mer optimistiska bland demonstranterna, när det gäller möjligheterna till ett demokratiskt styre.

- Det som hänt är ett steg i rätt riktning och en bugning inför massans vilja, vi har kommit närmare seger, säger Rashid Saeed, talesman för SPA, en sammanslutning av fackföreningar som leder det folkliga upproret.

ANNONS

"I dag marscherar vi för att ro segern i hamn för vår segerrika revolution. Vi försäkrar att vår revolution fortsätter och kommer inte att dra oss tillbaka eller vika av från den inslagna vägen förrän vi uppnår vårt folks legitima krav på att makten lämnas över till en civil regering", uppgav SPA i ett uttalande.

På lördagen meddelades också att chefen för landets mäktiga säkerhetstjänst kastat in handduken. Samtidigt säger det tidigare regerande partiet i Sudan att man vill att al-Bashir, tillsammans med andra ledare, ska släppas. Den avsatte presidenten har satts i husarrest.

TT-AFP-Reuters

Bakgrund: Protesterna i Sudan

19 december 2018: Hundratals demonstranter ger sig ut på gatorna i Atbara och andra städer för att protestera mot en tredubbling av brödpriset efter avskaffade livsmedelssubventioner. Vid det laget har landet redan haft underskott på bröd i tre veckor, mitt under kraftig inflation.

20 december: Protesterna sprids till huvudstaden Khartum och andra städer. Demonstranterna skanderar "frihet, fred, rättvisa" och kräver regimens fall.

Polis och militär kallas in mot demonstranterna och flera personer dödas.

24 december: President al-Bashir lovar "riktiga reformer".

Demonstrationerna fortsätter på nästan daglig basis och sprids till fler delar av landet. Ytterligare demonstranter mister livet.

17 januari 2019: Västländer uppmanar regeringen att respektera demonstrationsrätten. Den svarar med att dra in ackrediteringar för flera sudanesiska journalister anställda av utländska mediebolag.

22 februari: al-Bashir utropar ett ettårigt nationellt nödläge, varpå protesterna mattas av.

6 april: Hundratals demonstranter tågar mot presidentpalatset i Khartum, där de inleder en sittstrejk och kräver presidentens avgång.

8 april: Sudans armé slår en ring runt demonstranterna vid presidentpalatset, sedan de efterfrågat arméns stöd. Regeringen meddelar att sju personer dödats i samband med protesterna de senaste dagarna.

9 april: Landets poliskår meddelar att alla dess styrkor beordrats att inte ingripa mot demonstranterna.

11 april: Försvarsminister meddelar stats-tv att al-Bashir lämnar presidentposten.

12 april: Chefen för det nyinstiftade militärråd som tagit över makten i landet, generalen Awad Mohamed Ahmed Ibn Auf, lämnar sin post. Abdel Fattah al-Burhan tar över.

13 april: Salah Gosh, chefen för landets säkerhetstjänst, avgår.

ANNONS