Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

USA ska skicka elva helikoptrar av typen Mi-17 till Ukraina. Arkivbild.
USA ska skicka elva helikoptrar av typen Mi-17 till Ukraina. Arkivbild. Bild: Dar Yasin/AP/TT

Stridsflygplan i leverans till Ukraina

Ukraina har tagit emot stridsflygplan från andra länder, men inte från USA, tillsammans med reservdelar till flygplan.
Avsikten är att Ukraina ska kunna ha fler fungerande flygplan i luften, meddelar det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon.

– Jag skulle bara säga, utan att gå in på vad andra nationer tillhandahåller, att de har fått ytterligare plattformar och delar för att kunna utöka sin flotta, sin flygplansflotta, säger Pentagons pressekreterare John Kirby på tisdagskvällen svensk tid, rapporterar CNN.

Kirby konstaterar samtidigt att ukrainska styrkor just nu har mer stridsflygplan tillgängliga än vad man hade för två veckor sedan.

Amerikanskt stödpaket

Tidigare under dygnet rapporterades att de första leveranserna av ett jättelikt militärt stödpaket från USA har anlänt till Ukraina.

– Vi är beredda att använda alla sorters utrustning, sade president Volodymyr Zelenskyj.

Det var den 13 april som USA presenterade det senaste i raden av militära stödpaket till Ukraina. Enligt Pentagon rör det sig om utrustning och vapen till ett värde av 800 miljoner dollar.

– Det har varit fyra flyg från USA som anlänt så sent som i går, sade en anonym talesperson på Pentagon på måndagen.

Tränas utanför landet

USA har bland annat utlovat elva helikoptrar, 200 pansarfordon och 18 haubitsar, artilleripjäser med kaliber på 155 millimeter, liksom 40 000 granater till dem. De ska enligt Pentagon skickas inom kort.

I det fallet ska ukrainska artillerisoldater utbildas av USA utanför Ukraina. Systemen uppges inte skilja sig särskilt mycket från de som ukrainska soldater redan använder.

– Det kommer att vara ett litet antal ukrainare som tränas på haubitsarna och de kommer sedan att sändas tillbaka till sitt land för att träna sina kollegor, säger talespersonen John Kirby vid en separat pressträff.

"Måste levereras snabbt"

Samtidigt fnös Ukrainas president i en intervju med CNN åt påståenden som cirkulerade om att det skulle behövas lång tid att utbilda ukrainska soldater på en del västerländsk utrustning.

– Jag har hört från vissa länder att de inte vill ge oss vapen snabbt för att våra soldater inte är redo, ur en teknisk synvinkel, att använda dem, sade Volodymyr Zelenskyj.

Han poängterade att ukrainska soldater tränat med Nato-länder före kriget.

– Vi är förberedda på att använda alla typer av utrustning, men den måste levereras väldigt snabbt. Och vi har förmågan att lära oss hur man använder utrustningen.