Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Javier Milei firar segern i presidentvalet i Argentina med systern Karina Milei. Milei fick nära 56 procent av rösterna och aviserar drastiska förändringar i ett land i kris.
Javier Milei firar segern i presidentvalet i Argentina med systern Karina Milei. Milei fick nära 56 procent av rösterna och aviserar drastiska förändringar i ett land i kris. Bild: Natacha Pisarenko/AP/TT

Storseger för kontroversielle Milei i Argentina

Kontroversielle Javier Milei, som kallar sig libertarian och anarkokapitalist, vinner en storseger i presidentvalet i Argentina.
– I dag börjar återuppbyggnaden av Argentina, säger Milei när han segertalar på valvakan.

Milei vann valet på löften om stora och drastiska förändringar. Något nytt, oklart vad, väntar för ett land i djup ekonomisk kris och dess 45 miljoner invånare.

Argentina har de senaste åren bland annat präglats av en återbetalningsplan av ett enormt lån som togs 2018 från Internationella valutafonden (IMF), samt en skyhög inflation som i september låg på 140 procent.

Fyra av tio argentinare lever under fattigdomsgränsen, enligt det nationella statistikinstitutet.

Enorma problem

Milei säger att det som nu sker är början på slutet för Argentinas kräftgång. Men han varnar för att läget är kritiskt, att Argentina inte mår bra och att problemen är enorma.

– I dag är en historisk dag, det innebär slutet på en politik och början på en annan. Mitt budskap till alla argentinare är att Argentina har en framtid och den är liberal, säger Milei i sitt tal.

Han aviserar drastiska förändringar, inga halvmesyrer.

– Det finns inte utrymme för gradvisa åtgärder.

Milei säger att "Vi respekterar ägorätten och fritt företagande. Alla som vill följa med är välkomna."

Massa förlorade

Motkandidaten, regeringspartiets ekonomiminister Sergio Massa, erkände sig tidigt besegrad. När över 99,4 procent av rösterna i söndagens val hade räknats pekade resultatet på att Milei fick ett stöd på 55,7 procent mot 44,3 för Massa. I antal röster innebär det cirka 13,9 miljoner röster för Milei och nästan elva miljoner för Massa.

Valdeltagandet på drygt 76 procent var det näst lägsta någonsin i landet, rapporterar spanska RTVE.

Trump gratulerar

USA:s expresident Donald Trump finns också bland gratulanterna och meddelar på sin egen sociala medieplattform att han är mycket stolt över Milei och att denne kommer att "make Argentina great again".

Javier Milei, som kallar sig libertarian, har jämförts med Trump och blivit omskriven för sina kontroversiella uttalanden. Han förordar laglig försäljning av mänskliga organ, vill "spränga" centralbanken och införa USA-dollarn som ny valuta.

Han har också lovat att stänga ner tio av regeringens 18 departement, inklusive hälso- och utbildningsdepartementet.

Mileis framgång i primärvalet i augusti kom som en chock för många. I den första valomgången i oktober gick det dock inte lika bra som mätningarna antytt.

Det som kanske mest har lockat väljare är populistens ilska mot det politiska etablissemanget.

Argentinas ekonomiminister Sergio Massa erkänner sig besegrad i presidentvalet i landet och har gratulerat utmanaren Javier Milei.
Argentinas ekonomiminister Sergio Massa erkänner sig besegrad i presidentvalet i landet och har gratulerat utmanaren Javier Milei. Bild: Gustavo Garello/AP/TT

Fakta: Javier Milei

Javier Milei, 53, har blivit omskriven världen över för sina kontroversiella uttalanden, som att förorda laglig försäljning av mänskliga organ och införa amerikanska dollar som ny valuta i Argentina.

På kampanjmöten har han ofta hållit upp en motorsåg som ska symbolisera den kraftiga minskningen av statliga utgifter.

I den första valomgången kom han tvåa med knappt 30 procent av rösterna.

Nationellt känd blev Milei när han började dyka upp som ekonomisk kommentator i tv, där han bråkade med andra inbjudna om vad som är rätt väg för det krisdrabbade Argentina. Han jämförs ofta med USA:s tidigare president Donald Trump.

2021 blev han invald i den argentinska kongressen med sitt nybildade parti La libertad avanza.