Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

CDU-ledaren Angela Merkel omgiven av CSU-ledaren Horst Seehofer och SPD-ledaren Martin Schulz på onsdagens presskonferens.

Stora eftergifter kan ge Merkel fyra år till

Mer än fyra månader efter det tyska valet finns nu ett avtal om en ny storkoalition mellan Kristdemokraterna och Socialdemokraterna. Angela Merkel säger sig övertygad om att hon kan bilda den stabila tyska regering landet behöver och världen väntar sig. Men först måste de socialdemokratiska partimedlemmarna säga ja.

Efter maratonförhandlingar på övertid kunde de tyska politikerna inom Kristdemokraterna CDU/CSU slutligen enas med Socialdemokraterna (SPD).

Vägen dit var lång, men värd ansträngningen, säger förbundskansler Angela Merkel, som nu kan se fram emot en fjärde mandatperiod. SPD-ledaren Martin Schulz beskrev koalitionssamtalen som de tuffaste han har varit med om.

På en pressträff medger Merkel hon att hennes parti fått göra svåra kompromisser, i synnerhet när det gäller fördelningen av regeringsposter. Många konservativa kommer nog att bli besvikna över att SPD får den tunga finansminister posten, säger hon enligt Reuters.

"Ny EU-politik"

Schulz beskriver koalitionsavtalet som en vattendelare när det gäller Tysklands EU-politik, där Tyskland "byter riktning".

- Med den här uppgörelsen kommer Tyskland att återigen ta en aktiv och ledande roll i EU, säger SPD-ledaren enligt Reuters.

Avgående tyske finansministern Wolfgang Schäuble har hållit hårt i plånboken och krävt stram finanspolitik inom Eurozonen. Med en socialdemokrat på posten ökar chanserna för att Tyskland satsar mer på EU-reformer, enligt flera bedömare.

Frågan om hur länge man ska få vara visstidsanställd uppges vara en av de främsta orsakerna till att avtalet dragit ut på tiden. Martin Schulz säger att uppgörelsen kraftigt begränsar visstidsanställningar och att han vill att tillsvidareanställningar ska bli normen igen i Tyskland.

Schulz avgår

Martin Schulz bekräftar att han är aktuell för posten som utrikesminister och kommer att avgå som partiledare om medlemmarna röstar ja till koalitionsavtalet. SPD behöver en ledare som inte ingår i regeringen, förklarar han, och nämner partiets gruppledare i förbundsdagen, Andrea Nahles som en lämplig efterträdare.

Enligt tidningen Bild kommer Socialdemokraterna också att få de viktiga finans- och arbetsmarknadsministerposterna, medan ministerposterna för ekonomi och försvar går till CDU. Bayerska Horst Seehofer (CSU) blir inrikesminister, och CSU får även transport- och biståndsposterna.

SPD:s Olaf Scholz uppges bli finansminister.

Främlingsfientliga Alternativ för Tysklands (AFD) ledare Alice Weidel, som kammade hem nära 13 procent av rösterna i valet, kallar i sociala medier den nya storkoalitionen för vansinne och är kritisk till att någon övre gräns inte nämns i avtalet, och syftar med all sannolikhet på en gräns för flyktingmottagandet.

Omröstning väntar

Ännu ett hinder kvarstår. Närmare en halv miljon socialdemokratiska medlemmar ska avgöra om det blir någon koalition. Åsikterna går i sär inom partiet där flera är negativa till koalitionen och vill att partiet i stället ska gå i opposition.

Resultatet av medlemomröstningen ska presenteras den 4 mars, uppger källor för Reuters.

Schulz sade vid pressträffen att han tror att han och övriga partiledningen ska kunna övertyga medlemmarna om att det är ett bra avtal.