CDU-ledaren Angela Merkel omgiven av CSU-ledaren Horst Seehofer och SPD-ledaren Martin Schulz på onsdagens presskonferens.
CDU-ledaren Angela Merkel omgiven av CSU-ledaren Horst Seehofer och SPD-ledaren Martin Schulz på onsdagens presskonferens.

Stora eftergifter kan ge Merkel fyra år till

Mer än fyra månader efter det tyska valet finns nu ett avtal om en ny storkoalition mellan Kristdemokraterna och Socialdemokraterna. Angela Merkel säger sig övertygad om att hon kan bilda den stabila tyska regering landet behöver och världen väntar sig. Men först måste de socialdemokratiska partimedlemmarna säga ja.

ANNONS
|

Efter maratonförhandlingar på övertid kunde de tyska politikerna inom Kristdemokraterna CDU/CSU slutligen enas med Socialdemokraterna (SPD).

Vägen dit var lång, men värd ansträngningen, säger förbundskansler Angela Merkel, som nu kan se fram emot en fjärde mandatperiod. SPD-ledaren Martin Schulz beskrev koalitionssamtalen som de tuffaste han har varit med om.

På en pressträff medger Merkel hon att hennes parti fått göra svåra kompromisser, i synnerhet när det gäller fördelningen av regeringsposter. Många konservativa kommer nog att bli besvikna över att SPD får den tunga finansminister posten, säger hon enligt Reuters.

ANNONS

"Ny EU-politik"

Schulz beskriver koalitionsavtalet som en vattendelare när det gäller Tysklands EU-politik, där Tyskland "byter riktning".

- Med den här uppgörelsen kommer Tyskland att återigen ta en aktiv och ledande roll i EU, säger SPD-ledaren enligt Reuters.

Avgående tyske finansministern Wolfgang Schäuble har hållit hårt i plånboken och krävt stram finanspolitik inom Eurozonen. Med en socialdemokrat på posten ökar chanserna för att Tyskland satsar mer på EU-reformer, enligt flera bedömare.

Frågan om hur länge man ska få vara visstidsanställd uppges vara en av de främsta orsakerna till att avtalet dragit ut på tiden. Martin Schulz säger att uppgörelsen kraftigt begränsar visstidsanställningar och att han vill att tillsvidareanställningar ska bli normen igen i Tyskland.

Schulz avgår

Martin Schulz bekräftar att han är aktuell för posten som utrikesminister och kommer att avgå som partiledare om medlemmarna röstar ja till koalitionsavtalet. SPD behöver en ledare som inte ingår i regeringen, förklarar han, och nämner partiets gruppledare i förbundsdagen, Andrea Nahles som en lämplig efterträdare.

Enligt tidningen Bild kommer Socialdemokraterna också att få de viktiga finans- och arbetsmarknadsministerposterna, medan ministerposterna för ekonomi och försvar går till CDU. Bayerska Horst Seehofer (CSU) blir inrikesminister, och CSU får även transport- och biståndsposterna.

ANNONS

SPD:s Olaf Scholz uppges bli finansminister.

Främlingsfientliga Alternativ för Tysklands (AFD) ledare Alice Weidel, som kammade hem nära 13 procent av rösterna i valet, kallar i sociala medier den nya storkoalitionen för vansinne och är kritisk till att någon övre gräns inte nämns i avtalet, och syftar med all sannolikhet på en gräns för flyktingmottagandet.

Omröstning väntar

Ännu ett hinder kvarstår. Närmare en halv miljon socialdemokratiska medlemmar ska avgöra om det blir någon koalition. Åsikterna går i sär inom partiet där flera är negativa till koalitionen och vill att partiet i stället ska gå i opposition.

Resultatet av medlemomröstningen ska presenteras den 4 mars, uppger källor för Reuters.

Schulz sade vid pressträffen att han tror att han och övriga partiledningen ska kunna övertyga medlemmarna om att det är ett bra avtal.

TT

Fakta: Vägen till en tysk regering

Tysklands ledande partier CDU (lett av Angela Merkel), CSU (lett av Horst Seehofer) och SPD (lett av Martin Schulz) har försökt att komma överens om ett koalitionsfördrag som ska ligga till grund för ett regeringssamarbete den kommande mandatperioden.

Alla tre partier gjorde dåligt ifrån sig i höstens parlamentsval. Vinnaren var i stället högerpopulistiska och främlingsfientliga Alternativ för Tyskland (AFD), som kammade hem nära 13 procent av rösterna.

Till en början försökte kristdemokraten Angela Merkel bilda regering med liberala FDP och miljöpartiet De gröna. Efter en månad av segdragna samtal kastade liberalerna in handduken och Merkel fick vända sig till socialdemokratiska SPD, som suttit i regering med Merkels kristdemokratiska union den senaste mandatperioden. Schulz hade tidigare kategoriskt avvisat tanken på att sätta sig i en Merkelledd regering, men gjorde en helomvändning och inledde ett intensivt övertalningsarbete i de egna leden.

När CDU, CSU och SPD nu enats om en uppgörelse återstår ett hinder innan en ny tysk regering kan komma på plats: SPD:s 440 000 medlemmar ska få säga sitt om "groko", som den stora koalitionen kallas i Tyskland. Utgången i en sådan omröstning är långt ifrån självklar – både ungdomsförbundet och delar av partiets vänsterflygel är starkt kritiska mot tanken på ett nytt samarbete och kräver i stället att Socialdemokraterna går i opposition.

ANNONS