Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Amerikansk helikopter patrullerar gränsen mot Mexico. Det är presidentens strid om ett murbygge här som lett till den politiska låsning som nu stängt en fjärdedel av USA:s statsapparat.

Statsanställda utan lön över jul

Julafton är tredje dagen i rad utan lön för 800 000 statstjänstemän i USA som resultat av budgetlåsningen kring presidentens önskade murbygge mot Mexiko.

- Inget privat företag skulle tillåtas riva upp tillvaron för sina anställda på det sättet, kommenterar Amerikanska regeringsanställdas förbund som uppger att 400 000 statsanställda kommer till jobbet men inte får lön och att lika många blir utestängda utan lön.

Försvaret och många andra delar av statsapparaten är fullt finansierade fram till september nästa år, men cirka en fjärdedel av de federala organen är utan budget sedan i lördags. Och en uppgörelse verkade mycket avlägsen när kongressen upplöstes inför julen. President Donald Trump vägrar att underteckna en budget som inte tar med fem miljarder dollar till murbygge längs USA:s södra gräns, vilket Demokraterna vägrar bevilja.

Börser reagerar

- Så här ser Washington ut när det finns en president som vägrar att så att säga slå följe för att komma sams, sade Vita husets budgetchef Mick Mulvaney till Fox News, även om han försökte lägga skulden på oppositionen.

Budgetstrandningen har ökat den känsla av instabilitet som kom när försvarsminister Jim Mattis plötsligt sade upp sig på grund av presidentens utrikespolitik, vilket fått börserna i alla länder att svaja.

"Hans egen osäkerhet"

- Det ligger verkligen i presidentens händer att lösa detta. Han säger att det gäller säkerhet vid gränsen. Vi vet bättre. Det handlar om hans egen politiska osäkerhet, säger senatens näst högste representant för Demokraterna Dick Durbin till NBC.

Till ABC sade Mulvaney att Demokraterna erbjöd 1,6 miljarder för gränsmuren för ett par veckor sedan, och 1,3 miljarder i förra veckan.

- Det är en förhandling som tycks gå åt fel håll, sade han.

Demokraternas gruppledare i senaten Chuck Schumer skyllde läget på statschefens "anmärkningsvärda tvåveckors raseriutbrott" och sade att alla funktioner kunde öppnas igen om han bara kunde "överge muren".

"Ett spektakel"

Till och med några Republikaner visade förvåning över krisen.

- Det här är så onödigt. Det är ett spektakel och, ärligt talat, juvenilt, sade den republikanske senatorn Bob Corker till CNN.

- Det är en konstruerad strid för att presidenten ska kunna se ut som om kan kämpar.

Corker antydde att en uppgörelse vore möjlig om Trump kunde göra eftergifter på Demokraternas krav om att personer som kom till USA som barn ihop med illegalt invandrade föräldrar ska få stanna.

När representanthuset samlas igen den 3 januari har Demokraterna majoritet tack vare valet i höstas, vilket ändrar balansen i budgetdrabbningen.