En amerikansk obemannad drönare. Arkivbild.
En amerikansk obemannad drönare. Arkivbild.

Stämning om jemeniters död avvisas

En stämning från två jemenitiska familjer, vars familjemedlemmar ska ha dödats i en amerikansk drönarattack 2012, kommer inte att tas vidare enligt ett beslut i en federal domstol i USA.

ANNONS
|

Det enhälliga beslutet bekräftar ett tidigare rättsavgörande, att domstolen inte har behörighet att ifrågasätta regeringens beslut om attacken.

Fallet inleddes år 2015 då familjerna till en imam och en polis, som familjerna anser var oskyldiga och dödades felaktigt, stämde den amerikanska regeringen. Sedan riktades stämningar mot den dåvarande presidenten Barack Obama och andra högt uppsatta personer.

Attacken genomfördes i augusti 2012 från en amerikansk drönare i den jemenitiska staden Khashamir, och riktade in sig på tre extremister.

Imamen hade nyligen predikat mot al-Qaida och tagit med sig sin släkting, polisen, som skydd till ett möte med extremisterna. Alla fem dödades i tillslaget.

ANNONS

Familjerna ville ha ett tillkännagivande från domstolen att drönarattacken brutit mot internationell och amerikansk lag. Stämningen sökte inte ekonomisk ersättning.

USA har i flera år utfört insatser mot terrorism i Jemen mot militanta grupper som al-Qaida.

TT-Reuters

ANNONS