En lankesisk soldat på vakt utanför en kyrka i huvudstaden Colombo efter attackerna. Arkivbild.
En lankesisk soldat på vakt utanför en kyrka i huvudstaden Colombo efter attackerna. Arkivbild.

Sri Lanka: Ingen fara för nya attacker

Faran för fler jihadistiska attacker i Sri Lanka är nu borta och underrättelse- och säkerhetsorganen har slagit sönder det mesta av det nätverk som kopplats till de blodiga attackerna i påskhelgen, säger landets arméchef.

ANNONS
|

Enligt Mahesh Senanayake har utredarna lyckats fastslå att förövarna hade kopplingar till terrorgruppen IS, men de försöker ännu ta reda på hur djupgående dessa band var.

- Det finns en internationell länk, så vi arbetar längs de trådarna, säger Mahesh Senanayake.

- Det finns definitivt en IS-länk. Det innebär inte att det var en direkt IS-attack. Men vi försöker fastställa hur djup den är för att kunna planera våra (militära) operationer, fortsätter han.

ANNONS

Mahesh Senanayake säger att han tror att landet kan återgå till det normala inom ett par dagar, och att militären då kan dras tillbaka från gatorna.

Tidigare har de lankesiska myndigheterna flera gånger varnat för att fler attacker kan komma mot kristna och västerländska mål.

Minst 257 människor dödades i attackerna mot kyrkor och hotell, varav knappt 40 utlänningar. Runt 500 människor skadades.

TT-Reuters

Bakgrund: Sprängdåden i Sri Lanka

Med start vid klockan 8.45 på påskdagsmorgonen den 21 april inträffade en rad explosioner i några av de största kyrkorna och hotellen i Sri Lanka.

Totalt sju självmordsbombare utlöste sprängladdningar. Preliminärt sades först att 359 människor dödats men det sänktes sedan. Flera utlänningar finns bland de dödade. Omkring 500 människor skadades.

Fyra av attackerna genomfördes i eller i utkanten av Sri Lankas största stad Colombo. Två av attentatspersonerna sprängde sig själva på hotellet Shangri-La, som ligger vid havet i Colombo. Självmordsattacker genomfördes också på de närliggande hotellen Cinnamon Grand och The Kingsbury, samt i kyrkan S:t Anthony i förorten Kochchikade.

En attack genomfördes i kyrkan S:t Sebastian i Negombo, norr om Colombo, och en i Zionkyrkan i staden Batticaloa på den lankesiska östkusten.

Under eftermiddagen skedde ytterligare en explosion på ett hotell i Colombo, där två personer dödades enligt polisen. En åttonde explosion inträffade kort därpå i samband med en polisräd mot en adress i stadens utkant, där tre poliser uppges ha dödats.

De lankesiska myndigheterna riktade tidigt misstankar mot National Tawhid Jamaat (NTJ), en mindre, islamistisk extremistgrupp. Gruppen Jammiyathul Millathu Ibrahim (JMI) har också pekats ut. Terrorrörelsen IS har senare tagit på sig attackerna.

ANNONS