Splittringen: Rädslan för blodigt Yakuza-krig växer

En spricka har bildats i Japans mäktigaste maffiasyndikat. Nu fruktar polisen att Yakuzas splittring blir startskottet på ett nytt, blodigt gängkrig.

ANNONS
|

Yakuza-maffian i Japan har uppemot 23 000 medlemmar. Dess förgreningar har ett enormt våldskapital och styr droghandeln, prostitutionen, trafficking och cyberkriminaliteten med järnhand.

Nu varnar polisen för att en tidigare Yakuza-gren i staden Kobe har startat ett nytt brottssyndikat. I helgen samlades tidigare Yakuza-medlemmar för överläggningar i staden Amagasaki, öster och Kobe. Där bestämde de sig för att bilda det nya maffiasyndikatet "Ninkyo-dantai", som betyder "Ridderlig organisation". Sex medlemmar ur syndikatet höll sedan presskonferens för 17 utvalda journalister, där de bland annat berättade att de valt ordet "vänskaplighet" som sitt motto, skriverThe Asahi Shimbun.

Sågade andra bossar

Japanska utredare somJapan Todayhar intervjuat, pekar ut en 50-årig tidigare Yakuza-ledare som den nya fraktionens överhuvud. Efter överläggningarna i Amagasaki, gjorde 50-åringen något så ovanligt som att kritisera andra maffiabossar – framför journalister.

ANNONS

Upprinnelsen till splittringen inom Yakuzan i Kobe sägs ha varit missnöje med de avgifter som tas ut. Att vara högt uppsatt medlem i en Yakuzaklan kan kosta uppemot en miljon yen, alltså nästan 80 000 kronor i månaden.

Men bildandet av en ny maffiagren har en fördel som smäller högre än att slippa saftiga medlemsavgifter. En nystartad gren ger medlemmarna goda chanser att verka under polisens radar. Polisen har visserligen utökade befogenheter att övervaka och ingripa mot Kobe-yakuza eftersom Kobegrenen klassas som en kriminell organisation. Men om Ninkyo-dantai bryter sig loss helt från Kobe-yakuzan, kommer den nybildade gruppen inte längre att lyda under Japans antimaffia-lagar. Det skulle göra det mycket svårare för polisen att begränsa den nybildade gruppens aktivitet.

Fruktar hämndaktioner

Risken för våldsamheter i splittringens spår, gör att polisen trappat upp bevakningen av yakuzagrenarna.

Historiskt har den som lämnar sin Yakuzaklan straffats med hård vedergällning och om personen får leva kapas ofta deras ena lillfinger kapas. Flera andra Yakuza-grenar ämnar ansluta sig till den nya utbrytargruppen enligt The Asahi Shimbun – något som ger utbrytargruppen tillräckligt med våldskapital för att försöka ta över de gamla maffiagrenarnas verksamhet.

Blir färre enligt polisen

Yakuzan i Japan har funnits i flera hundra år och är tätt sammanflätad med det civila samhället. Japansk polis har tidigare fått kritik för att stundtals gå yakuzans vägar och stoppa maffians mutor i fickan. På senare år har dock yakuzans medlemsantal krympt. Så sent som i fjol grep polisen 976 yakuza-medlemmar i en stor räd mot maffiasyndikatet.

ANNONS

Polismyndigheten hävdar att yakuzans krympande medlemsantal är ett resultat av idogt polisarbete. Skeptikerna hävdar däremot att yakuzan egentligen inte krymper – den gör bara mindre väsen av sig. Från droger och prostitution, riktar yakuzan allt mer blicken mot cyberkriminalitet och brott som inte lämnar efter sig blodiga spår och döda kroppar. Det var exempelvis yakuzamedlemmar från sex olika klaner som för ett år sedan länsade bankomater i Japan på 152 000 000 kronor – på bara en dag. Om framtidens yakuzagrenar avhållersig från att kriga mot varandra kommer de märkasmindre än någonsin – och för maffian är det den bästa garantin av alla för att få verka ostört.

ANNONS