En fängelsevakt tar emot en grupp människor, som gripits i samband med protesterna i Zimbabwe, utanför en domstol i huvudstaden Harare på torsdagen.
En fängelsevakt tar emot en grupp människor, som gripits i samband med protesterna i Zimbabwe, utanför en domstol i huvudstaden Harare på torsdagen.

Sociala medier stängdes i oroligt Zimbabwe

Efter flera dagars protester och dödligt våld i Zimbabwe beordrade myndigheterna en släckning av internet och sociala medier. Senare under dagen öppnades delar av internet men stämningen är fortsatt spänd i det afrikanska landet.

ANNONS
|

Protesterna i Zimbabwe är en reaktion på de stora prishöjningar på bränsle, som president Emmerson Mnangagwa tillkännagav tidigare i veckan.

Aktivister och den politiska oppositionen hävdar att mellan 5 och 16 människor har mist livet i oroligheterna medan regeringen påstår att det är 3 som har dödats.

En grupp läkare som arbetar med mänskliga rättigheter i Zimbabwe meddelade i torsdags att 68 personer behandlats för skottskador sedan oroligheter bröt ut. Av dessa ska 17 ha genomgått akuta operationer.

Nattliga räder

FN:s människorättsorgan OHCHR uppmanade på fredagen regeringen att "stoppa tillslagen" och organisationen uttryckte stor oro över den "orimliga mängd våld" som landets säkerhetsstyrkor använde.

ANNONS

Ravina Shamdasani, taleperson för OHCHR, fördömde säkerhetsstyrkornas nattliga räder mot människors hem, polisvåld och nedstängning av internet och sociala medier.

- Det här är inte rätt sätt att reagera mot människors missnöje med den ekonomiska politiken, säger hon.

Zimbabwes största mobiloperatör Econet Wireless meddelade tidigare på fredagen att man beordrats av myndigheterna att tills vidare stänga ner internet. Tillgången till nätet stängdes delvis av redan tidigare i veckan. Enligt regeringskritiker är syftet att förhindra spridandet till omvärlden av bilder som visar ordningsmaktens hårda svar på protesterna.

"Vi har fått ett nytt direktiv om en total nedstängning av internet tills vidare", skriver Econet Wireless i ett uttalande. "Våra advokater bedömer att vi är skyldiga att följa direktivet i väntan på domstolens beslut om dess laglighet."

Aktivist kvar i häkte

Regeringsföreträdare bekräftade inte att man skickat ut ett nytt direktiv och på eftermiddagen uppges delar av internet ha öppnat igen.

Aktivisten och pastorn Evan Mawarire, känd motståndare till den förre presidenten Robert Mugabe, greps i onsdags misstänkt för att ha uppviglat till våldsamheter. Enligt nyhetsbyrån AFP kommer han att hållas i fängsligt förvar fram till den 31 januari.

ANNONS

Landets president befinner sig själv inte landet utan har åkt på en rundresa för att locka utländska investerare. Resan har inletts i Ryssland och ska avslutas inom kort i samband med att Emmerson Mnangagwa åker till Davos i Schweiz och deltar i Världsekonomiskt forum.

TT-Reuters

ANNONS