Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Storbritanniens hälsominister Matt Hancock hoppas en satsning på frekventa snabbtester ska bana vägen för att öppna upp skolor och universitet, nedstängda i pandemin. Arkivbild
Storbritanniens hälsominister Matt Hancock hoppas en satsning på frekventa snabbtester ska bana vägen för att öppna upp skolor och universitet, nedstängda i pandemin. Arkivbild Bild: Kirsty Wigglesworth AP/TT

Snabbtester när engelska skolor öppnar

Alla engelska hushåll med skolbarn eller studenter kommer erbjudas två snabbtester per person och vecka. Syftet är att få tillbaka elever och studenter till skolbänken igen, enligt landets hälsodepartement.

Beskedet kommer sedan Storbritanniens premiärminister Boris Johnson i veckan drog upp planerna för att stegvis avsluta den senaste nedstängningen av landet i pandemin. Det första steget är enligt Johnson att öppna upp landets skolor igen till den 8 mars och tillåta begränsat umgänge utomhus.

Snabbtesterna kommer att distribueras från och med måndag från 500 upphämtningsplatser eller ute på arbetsplatser och kommunala kontor.

Engelska gymnasie- och högskolestudenter kommer att testas två gånger per vecka, med ett inledande test ute på skolorna och därefter tester i hemmiljö, enligt planen.

För grundskolelever kommer inga tester att erbjudas i skolan, medan föräldrarna kommer uppmuntras att testa sina barn hemma.

– Vi vet att en av tre har covid-19 utan att ha några symptom, så riktad och regelbunden testning kommer innebär att fler smittade hålls borta från skolor och universitet, säger den brittiske hälsoministern Matt Hancock.

Trenden pekar samtidigt nedåt vad gäller spridningen av coronaviruset i Storbritannien. Antalet rapporterade nya fall var i lördags det lägsta sedan oktober i fjol samtidigt som 20 miljoner personer fått minst en vaccindos.

Storbritannien är ett Europas hårdast drabbade länder i pandemin, med totalt 122 705 döda i covid-19.