En kvinna i Nicosia på väg ut med en nyinköpt mugg med kaffe. Cypern har de senaste veckorna haft värst spridning av covid-19 i EU. Även här är dock siffrorna nu på väg neråt. Arkivfoto.
En kvinna i Nicosia på väg ut med en nyinköpt mugg med kaffe. Cypern har de senaste veckorna haft värst spridning av covid-19 i EU. Även här är dock siffrorna nu på väg neråt. Arkivfoto. Bild: Petros Karadjias/AP/TT

Smittspridningen faller i EU

ANNONS

Vårens tredje våg av coronapandemin är nu definitivt på väg att ebba ut i EU. Onsdagens uppdatering från smittskyddsmyndigheten ECDC visar att antalet nya fall jämfört med förra veckan endast stigit i 3 av 27 medlemsländer: Danmark, Litauen och Lettland.

Dessutom är det nu endast fem EU-länder som har en smittspridning på "mörkröd" nivå – det vill säga minst 500 nya fall per 100 000 invånare under de två senaste veckorna.

Cypern har fortsatt den högsta smittspridningen i EU, men är nere i en smittsiffra på 797 nya fall per 100 000 invånare, jämfört med över 1 200 för två veckor sedan. Närmast efter följer Litauen (600), Nederländerna (565) och Sverige (558).

ANNONS

Lägst är smittspridningen i Portugal, med strax under 50 nya fall per 100 000 invånare.

Inom EU har just nu knappt 35 procent av den vuxna befolkningen fått minst en vaccindos mot covid-19. Totalt har 177 miljoner vaccindoser injicerats.

Wiktor Nummelin/TT

ANNONS