Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Angela Merkel under måndagens presskonferens.

Självkritisk Merkel: Dags för nytt kapitel

Angela Merkel lämnar partiledarposten i CDU och gör sin sista mandatperiod som Tysklands ledare. Det beskedet ger en självkritisk förbundskansler. Ett taktiskt drag, enligt en expert.

Hon har dominerat europeisk politik som Tysklands förbundskansler i 13 år. Men nu står det klart att eran Merkel går mot sitt slut.

- Jag kommer inte att kandidera som ordförande för Kristdemokraterna på partikongressen i Hamburg, säger hon vid en presskonferens.

Hon är inne på sin fjärde mandatperiod som kansler. Det blir också hennes sista.

- 2021 kommer jag inte att ställa upp som kanslerskandidat och inte kandidera till förbundsdagen, säger Merkel som dock tillägger att hon vill fortsätta att leda Tyskland under resten av mandatperioden.

Hon beskriver det bittra resultatet för CDU i helgens delstatsval i Hessen som en vändpunkt. Efter en sommar av uppslitande interna strider i hennes regeringskoalition går det inte att fortsätta som tidigare. Det är dags att vända blad, enligt Merkel.

- Jag har en stark känsla av att tiden är kommen för ett nytt kapitel.

Modersfigur

Under sitt styre har Merkel kommit att betraktas som en mor för både Tyskland och Europa. När hon tillträdde som förbundskansler var George W Bush president i USA, Jacques Chirac i Frankrike och Tony Blair premiärminister i Storbritannien.

Länge tycktes hon onåbar för kritik. Men efter bakslagen i de senaste regionvalen och besvikelsen i parlamentsvalet i fjol har hon fått allt svårare att vifta bort missnöjet.

- Det har nog kommit påtryckningar direkt till henne, säger Rutger Lindahl, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Tidigare har Merkel insisterat på att hon som landets ledare även bör sitta kvar som partiledare.

- Det kan vara strategiskt av Merkel att lämna. Det finns en klar möjlighet att hon kan sitta kvar som kansler, om hon tolereras av sina egna.

Flera bakslag

Genom att lämna ordförandeposten kan någon mindre kritiserad person ta hand om partiet inför nästa val.

- Så har Socialdemokraterna gjort. Deras ledare Andrea Nahles sitter inte i regeringen, säger Lindahl.

Förbundskanslern har blivit allt mer pressad efter det att CDU:s allierade och regeringspartner CSU backade kraftigt i regionvalet i Bayern för två veckor sedan. I valet i Hessen i helgen åkte hon på ett nytt bakslag då CDU backade med tio procentenheter till historiskt låga 28 procent. Bakslagen har väckt frågor om framtiden för Merkels bräckliga regeringskoalition mellan CDU/CSU och socialdemokratiska SPD.

Bakom sig har Merkel även det svaga resultat som CDU gjorde i det nationella valet i fjol. Det resulterade i att det tog sex svåra månader att få ihop en koalition som kunde styra landet, efter det att SPD till slut motvilligt gått med på att sitta kvar i regeringen.

Kampen igång

Merkels besked skakar om, konstaterar Rutger Lindahl. Att det går så fort kan nog bli lite av en chock för många.

- De flesta är nog oroliga för vad som ska komma nu, med tanke på katastrofresultatet i Bayern och Hessen. Men det är intressant att Alternativ för Tyskland inte gick bättre, säger han.

CDU:s partikongress äger rum den 8 december. Merkels överraskande besked att hon inte ställer upp i partiledaromröstningen har redan satt i gång kampen om vem som ska efterträda henne.

Partisekreteraren Annegret Kramp-Karrenbauer och hälso- och sjukvårdsminister Jens Spahn har meddelat att de vill kandidera. Det har även den tidigare gruppledaren för CDU/CSU i förbundsdagen Friedrich Merz gjort, enligt partikällor.

Själv säger Merkel att hon inte kommer att handplocka någon, utan att hon låter partiet bestämma.

Rättad: I en tidigare version förekom en felaktig uppgift om Friedrich Merz position.