Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Annegret Kramp-Karrenbauer. Arkivbild.

Sex tänkbara efterträdare till Merkel

Angela Merkel avgår som partiledare vid CDU-kongressen i december. Men vem ska efterträda "Mutti" på ordförandeposten? Här är sex tänkbara kandidater.

Annegret Kramp-Karrenbauer

Alltsedan hon valdes till generalsekreterare i CDU i februari har 56-åriga Annegret Kramp-Karrenbauer – allmänt känd som AKK – setts som Merkels tronföljare. Hon har tidigare lett delstatsregeringen i Saarland och står liksom förbundskanslern för pragmatism och mittenpolitik. Anses stå Merkel nära.

Samtidigt är AKK sprungen ur det "klassiska Rhen-katolska CDU", som hon själv uttryckt det i en intervju med Der Spiegel. Den bakgrunden gör att hon accepteras även i mer konservativa kretsar.

Kandiderar till ordförandeposten.

Peter Altmaier

Tysklands 60-årige näringsminister är en politisk veteran som även han står Merkel nära. Har varit partimedlem sedan 1976 och suttit i förbundsdagen sedan 1994. Mellan 2013 och 2018 var han chef för förbundskanslerämbetet, en nyckelfunktion i den tyska regeringen.

Altmaier är allmänt omtyckt och ses som en problemlösare. Själv har han dock sagt att han har en alltför oborstad stil för att fungera som regeringschef.

Friedrich Merz

Den 62-årige juristen var gruppledare för den kristdemokratiska gruppen i förbundsdagen mellan 2000 och 2002. Sedan dess har han dock inte gjort mycket väsen av sig, och många lyfte på ögonbrynen då flera medier rapporterade att han tycks planera en politisk comeback.

Har bakgrund inom finansvärlden och ses som näringslivsvänlig.

Kandiderar till ordförandeposten, enligt partikällor till Reuters.

Jens Spahn

Den 38-årige hälso- och sjukvårdsministern Spahn har profilerat sig som en konservativ kritiker av Angela Merkels politik. Han står tydligt till höger om förbundskanslern och har bland annat kritiserat Merkels linje i migrationsfrågan och ifrågasatt syftet med att tillåta dubbelt medborgarskap.

Har en bakgrund som statssekreterare i finansdepartementet och hälso- och sjukvårdstalesperson för Kristdemokraterna. Kan med tyska mått mätt ses som väl ung för att bli partiledare.

Kandiderar till ordförandeposten.

Armin Laschet

Ministerpresident i Nordrhein-Westfalen, där CDU i fjol tog över makten från Socialdemokraterna, som traditionellt styrt Tysklands folkrikaste delstat.

Den 57-årige partiveteranen är en mittenkandidat, vars åsikter ligger nära Merkels. Möjligen väl nära för att han ska ses som en förnyare.

Julia Klöckner

Jordbruksminister och ordförande för CDU i Rheinland-Pfalz.

45-åringen tillhör precis som Jens Spahn partiets konservativa falang, och vill se en högersväng från Merkels mittenorienterade politik.