En kriminaltekniker samlar bevis dagen på platsen i Caracas för den påstådda attacken mot Venezuelas president Nicolás Maduro.
En kriminaltekniker samlar bevis dagen på platsen i Caracas för den påstådda attacken mot Venezuelas president Nicolás Maduro.

Sex "hyrda mördare" gripna i Venezuela

Venezuelas president Nicolás Maduro anklagar Colombia för att ligga bakom den attack som han säger riktades mot honom. USA öppnar för att regimen själv har iscensatt händelsen men Venezuela uppger att sex "hyrda mördare" gripits som misstänkta.

ANNONS
|

Enligt Venezuelas inrikesminister Néstor Reverol har sex "terrorister och hyrda mördare" gripits. Han uppger också att flera fordon beslagtagit samt att värdefull information säkrats vid tillslag på hotell i huvudstaden Caracas.

Ministern säger vidare att en av de gripna hade en arresteringsorder utfärdad mot sig efter en attack i fjol på en militärbas. En annan greps i samband med regeringskritiska demonstrationer 2014.

Reverol uppger också att bevis säkrats mot aktörer både i Venezuela och utomlands och att det möjligen blir fler gripanden "de kommande timmarna".

Maduro uttalade sig strax efter att explosioner hörts nära honom, vilka enligt honom själv kom från flera drönare som bestyckats med sprängladdningar. Det inträffade under en tv-sänd militär ceremoni i Caracas på lördagen.

ANNONS

"För att döda"

Tv-sändningen från statstelevisionen visar hur en knall avbryter Maduros tal och livvakter med skottsäkra sköldar springer fram för att täcka presidenten och hans fru innan sändningen bryts. På översiktsbilder ser man hur soldater i nationalgardet flyr när de hör smällen. Inga drönare syns på tv-bilderna.

- Det var en attack för att döda mig, de försökte mörda mig i dag, säger Maduro i en tv-sändning.

Han pekar ut Colombias president Juan Manuel Santos som ansvarig för "attacken", något som Colombia snabbt dementerat och kallat anklagelserna "absurda".

Maduro och resten av regeringen uppges vara oskadda, men sju medlemmar ur nationalgardet skadades och fördes till sjukhus.

Inrikesminister Reverol säger att vardera drönare bar med sig ett kilo sprängmedel av typen C4. Orsaken till att de inte lyckades föra fram sin dödliga last till Maduro var att säkerhetstjänstens störningssändare slog ut deras styrning. En av drönarna kraschade in i en byggnad medan sprängmedel från den andra skadade soldaterna.

Bolton förnekar

USA:s nationella säkerhetsrådgivare John Bolton förnekar all inblandning i något attentat mot Maduro.

ANNONS

- Jag kan entydigt säga att det finns ingen som helst inblandning från USA:s regering i detta, säger han i en tv-intervju i Fox News Sunday.

Han säger också att den venezuelanska regeringen själv kan ha iscensatt händelsen.

En anonym polis säger till nyhetsbyrån AFP att drönarna kan ha släppts från en lägenhet i närheten som senare brandskadades. Men brandmän på platsen säger att det rör sig om en gasbehållare som exploderat.

"Inte tolerera"

Senare på lördagen tog en hittills okänd rebellgrupp på sig attentatet. Gruppen består av venezuelanska civila och militärer och har skickat ett uttalande som den regimkritiska journalisten Patricia Poleo, bosatt i USA, läser upp på sin Youtubekanal.

I uttalandet säger gruppen att man inte kan stötta en regering som glömt grundlagen och använder sin ställning för att berika sig själv.

"Vi kan inte tolerera att folket hungrar, de sjuka inte har medicin, valutan saknar värde eller att utbildningssystemet inte undervisar, utan bara indoktrinerar med kommunism", säger rebellgruppen och uppmanar befolkningen att frigöra sig från regeringen och återta gatorna.

ANNONS
TT-AFP-Reuters

Fakta: Venezuela

Nicolás Maduro tog över efter sin mentor Hugo Chavez 2013.

I valet 2015 förlorade hans socialistparti för första gången på 17 år, majoriteten i parlamentet. Det gjorde att regering och parlament kontrollerades av två läger som är politiska motståndare. För att runda det genomförde Maduro i augusti i fjol ett omstritt val till en ny konstituerande församling med befogenhet att skriva om grundlagen. Valet ledde till våldsamma protester där 125 människor miste livet.

Maduro meddelade sedan att presidentvalet skulle tidigareläggas och utropades sedermera till segrare. Valdeltagandet var lågt eftersom stora delen av oppositionen bojkottade valet.

Venezuela sitter på jordens största oljereserver. 2014 kollapsade oljepriset, vilket innebar en katastrof för landet vars intäkter till 96 procent kom från oljan. Venezuela lider nu av hyperinflation och är svårt sargat ekonomiskt. Det råder brist på mat och mediciner. Över en miljon människor har flytt från Venezuela till grannlandet Colombia, den största flyktingvågen i Colombias historia. Regimen i Venezuela sitter dock kvar och skyller på en kapitalistisk komplott.

ANNONS