Turister på Koh Samui.
Turister på Koh Samui.

Sex döda i vattenmassor i Thailand

Svenske Martin befinner sig i ett av de värst drabbade områdena. – Det har bara vräkt ner.

ANNONS
|

Sex människor har bekräftats omkomna i vattenmassorna, som beror på ovanligt kraftiga monsunregn, och minst 120000 hushåll i nio provinser i landets södra delar har drabbats.

Bland de drabbade områdena finns Koh Samui. Ön är ett populärt resemål för många svenskar och just nu är det högsäsong för resorna till landet, men det finns inga rapporter om skadade svenskar.

Martin har varit på semester med Alexander, 13 och Alice, 8 sedan mitten av december och har haft relativt bra väder fram till nyårsafton.

– De senaste dagarna har det bara vräkt ner.Det var mellan knä- och midjedjupt vatten på vissa ställen i går kväll när vi försökte ta oss till mataffären, säger han till GP.

ANNONS

Kämpar mot vattenmassorna

Invånare på flera håll i landets sydliga delar kämpar mot vattenmassorna efter en period av intensivt regnande. I en av provinserna, Phatthalung, har över 500 byar och nära 60000 personer drabbats, skriver Bangkok Post. Till följd av översvämmade vägar och järnvägar har också buss- och tågförbindelser till landets södra delar ställts in.

Martin berättar att deras boende är på bergssidan vilket gör att de till en början inte förstod hur allvarligt det var förrän de gav sig ut på stan på torsdagskvällen.

– Det var mörkt och såg småkaotiskt ut. En mindre sjö som finns vid huvudgatan hade svämmat över och vattnet hade forsat ut på gatan. Troligtvis är restaurangerna och barerna där översvämmade. När vi åkte hem med taxin sköljde vattnet upp till vindrutan, berättar han.

Familjen har varit fast i hotellrummet i flera dagar och sysselsatt sig med Angry Bird, kortspel och tv-serier. Medan vi pratar hörs ett kraftigt regn i bakgrunden.

– Det bara fortsätter vräka ner. Man behöver ingen dusch, det är bara att gå ut, säger han.

En läsare skickade en film till GP där man ser vattenmassorna på grannön Koh Phangang.

–Fastnade i detta fina väder igår då vi skulle handla godis på 7eleven. Vattnet reste sig ca 30 centimeter på bara några minuter.Vadade senare i vatten för att komma till vårt hotellrum där toavatten och duschvatten numera är brunt. Tur det finns wifi så man kan streama lite serier. Vi skulle vidare till koh Samui, men står över. Försöker le åt vädret å hoppas på solsken efter regn.Man kan inte påstå att man sett regn så som det är i Sverige förrän man sett detta, berättar vittnet.

ANNONS

Även i de norra delarna av Malaysia, som gränsar till södra Thailand, har tusentals personer evakuerats i väntan på att vattennivåerna ska dra sig tillbaka.

Redan i december rapporterades att 14 personer hade omkommit i de thailändska översvämningarna, trots att årets sista månad vanligtvis innebär att den torrare säsongen inleds och turisterna strömmar till i stor omfattning.

Inga uppgifter om skadade svenskar

Svenska utrikesdepartementet säger till TT att man inte har fått några rapporter om skadade medborgare. Inte heller resebyråerna Tui, Ving och Apollo har information om några kunder som har råkat illa ut. Majoriteten av deras resenärer befinner sig i delar av landet som inte drabbats av översvämningar.

–Vi har två resenärer på plats på ön Koh Samui som har haft väldigt kraftigt väder. Men det är ett tag kvar innan de reser hem så i nuläget finns inga uppgifter om att den resan kommer påverkas, säger Tuis nordiska informationschef Mathias Bergedahl.

ANNONS