USA:s president Donald Trump och justitieminister Jeff Sessions. Arkivbild.
USA:s president Donald Trump och justitieminister Jeff Sessions. Arkivbild.

Sessions efter Trumputspel: Jag stannar kvar

USA:s president Donald Trump ångrar valet av Jeff Sessions som justitieminister, eftersom denne inte deltar i ryssutredningen. Men Sessions stannar kvar på sin post "så länge det är lämpligt".

ANNONS
|

- Hur tar du ett jobb och sedan förklarar dig jävig? Om han hade sagt sig vara jävig före jobbet hade jag sagt, "Tack Jeff, men jag kommer inte att välja dig", sade Trump till The New York Times.

- Det är extremt orättvist, och det är ett milt använt ord.

ANNONS

Mer kritik

Sessions rådgav Trump under stora delar av valrörelsen. Men på grund av egna möten med Rysslands USA-ambassadör Sergej Kisljak, som han inte berättade om i den senatsutfrågningen som föregick hans godkännande som minister, har han sagt att han inte kommer att vara inblandad i utredningen om ryska kopplingar till presidentvalet.

Trump kritiserar också Sessions vittnesmål i juni i senatens underrättelseutskott, som utreder ryssfrågan, och säger att han gett "några dåliga svar".

Justitieminister Jeff Sessions tillbakavisade i förhöret starkt att han på något sätt skulle ha varit inblandad i några utländska försök att blanda sig i valkampanjen, och kallade det "en skrämmande och avskyvärd lögn".

Han pressades av flera senatorer på detaljer om hans diskussioner med Trump men vägrade svara med hänvisning till sekretess.

- Jeff Sessions gav några dåliga svar. Han gav svar på enkla frågor som borde ha kunnat få enkla svar, men som inte fick det, säger presidenten i tidningsintervjun.

Avgår inte

Vid en presskonferens på torsdagen förklarade justitieministen att han inte har några planer på att avgå efter Trumps utfall.

ANNONS

- Det är en ära att tjäna som justitieminister, sade Sessions och tillade:

- Jag planerar att fortsätta göra detta så länge det är lämpligt.

Trumps första tid vid makten har överskuggats av relationen till Ryssland. Han säger till The New York Times att han inte tror att han själv utreds av den särskilde åklagaren Robert Mueller.

TT-AFP-Reuters

Bakgrund: Trump och Ryssland

Trumps första tid vid makten har överskuggats av ryssfrågan.

USA:s underrättelsetjänster har pekat ut ryska hackare för inblandning i fjolårets valrörelse och många undrar om det var till presidentens fördel – och om viss aktivitet skett i maskopi med Trumps kampanj.

Flera utredningar pågår i såväl kongressens, FBI:s och olika underrättelsetjänsters regi.

Trumps nationelle säkerhetsrådgivare Michael Flynn, som haft uppdrag i Moskva, tvingades avgå sedan han ljugit för vicepresidenten om sina kontakter med Rysslands USA-ambassadör Sergej Kisljak.

Även justitieminister Jeff Sessions träffade ambassadören i fjol, och har därför sagt att han inte kommer att vara inblandad i utredningen om ryska kopplingar till presidentvalet. Även Jared Kushner, Trumps rådgivare och svärson, har haft möten med Kisljak före maktskiftet.

Bland annat Kushner och Trumps son, Donald Trump jr, träffade förra året i Trump Tower i New York en rysk jurist med koppling till Rysslands regering, sedan Trump jr fått ett erbjudande om komprometterande uppgifter om den demokratiska rivalen Hillary Clinton.

I maj avskedade Trump FBI-chefen James Comey, och sade senare att det hade med "Rysslandsgrejen" att göra. Enligt Comey bad presidenten honom "släppa" utredningen av Flynn.

Senare i maj utsåg vice justitieminister Rod Rosenstein den tidigare FBI-chefen Robert Mueller till särskild åklagare med ansvar för Rysslandsutredningen.

ANNONS