En demonstration till stöd för Dacaprogrammet utanför kongressen i Washington DC i januari.
En demonstration till stöd för Dacaprogrammet utanför kongressen i Washington DC i januari.

Senaten misslyckades nå lösning för "drömmarna"

Klockan tickar för USA:s "drömmare", papperslösa som kommit till landet som barn. Programmet Daca, som gett dem möjlighet att vistas lagligt i USA, löper ut 5 mars. I kongressen pågår febril aktivitet för att få till en ny lag som bland annat skyddar dem. Ett partiöverskridande förslag har röstats ner i senaten.

ANNONS
|

Senaten röstade nej till förslaget som innefattar en 10 år lång väg till medborgarskap för nära två miljoner unga papperslösa samt 25 miljarder dollar till gränssäkerhet vilket president Donald Trump begärt för att kunna bygga sin utlovade gränsmur i söder.

Vita huset hade tidigare uppmanat de republikanska senatorer som undertecknat den partiöverskridande uppgörelsen att dra tillbaka sitt stöd.

- Förslaget är officiellt – om det inte redan är uppenbart – DOA, sade en tjänsteman i Vita huset till Reuters och använder förkortningen för uttrycket Death on arrival (dött vid ankomsten).

ANNONS

Mötte inte Trumps krav

Enligt tjänstemannen skulle Donald Trump lägga sitt veto om förslaget antogs av kongressen. Men det föll med röstsiffrorna 54-45. Det hade krävts 60 röster för att gå vidare.

Från Vita husets sida har man krävt att en uppgörelse också innefattar ett stopp för anhöriginvandring samt att systemet med att lotta ut cirka 50000 visum årligen upphör.

Den partiöverskridande gruppen, ledd av Mainerepublikanen Susan Collins, nådde inte hela vägen för att möta dessa krav. I stället heter det i uppgörelsen att antalet visum som lottas ut ska minskas och att föräldrar till unga papperslösa inte ska kunna få medborgarskap genom sina barn, enligt nyhetskanalen CNN som läst texten.

Knappt om tid

I kongressen fortsätter nu försöken att få till en ny lag som skyddar "drömmarna". Flera andra invandringsförslag florerar i senaten, bland annat ett som delstaten Colorados demokratiska och republikanska senatorer formulerat.

Nästa vecka har kongressen uppehåll, bland annat i samband med helgdagen President's Day. Sedan återstår bara en dryg vecka innan Dacaprogrammet, som president Trump rev upp i höstas, löper ut.

TT

Fakta: Migrantprogrammet Daca

Daca (Deferred action for childhood arrivals) är ett migrantprogram som president Barack Obama skrev under 2012. Daca skyddar närmare 800000 av landets "dreamers" (ungefär drömmare, de med stora drömmar) från deportering. Det ger unga en möjlighet att arbeta och vistas lagligt i USA två år i taget. Dess försvarare anser att barn inte ska hållas ansvariga för sina föräldrars handlingar, att "dreamers" inte kan rå för att de vuxit upp i USA.

USA:s nuvarande president Donald Trump anser, liksom flera ledande republikaner, att det var fel att Obama fattade ett så viktigt beslut genom en presidentorder. Han lovade under valrörelsen att slopa Daca, till förmån för en "riktig" lagstiftning. Beslutet fattades den 5 september i höstas och skulle träda i kraft efter sex månader. Detta eftersom Trump ville ge kongressen tid att ta fram ny lagstiftning.

ANNONS