Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

I fjol rapporterades totalt 129 incidenter där människor attackerats av hajar, varav många klassas som provocerade. Arkivbild
I fjol rapporterades totalt 129 incidenter där människor attackerats av hajar, varav många klassas som provocerade. Arkivbild Bild: MATTHEW THAYER AP/TT

Seglare dödad i hajattack

En 57-årig seglare har avlidit sedan han angreps av en fyra meter lång haj utanför en ö i Nya Kaledonien, Stilla havet. Han simmade nära sin båt när hajen angrep honom, enligt det franska örikets myndigheter.

– Enligt vittnen var mannen biten i benen av en fyra meter lång haj och han avled innan ambulanshelikoptern hann till platsen, säger en tjänsteman till nyhetsbyrån AFP.

Mannen antas ha avlidit till följd av en hjärtattack efter angreppet, enligt tidningen Les Nouvelles-Caledoniennes.

Fick benet avbitet

Hajattacken ägde rum i närheten av en badstrand på ön Maitre, omkring 20 minuters båtfärd från Nya Kaledoniens huvudö. Maitre är ett populärt turistmål och det befann sig många besökare på ön när hajattacken ägde rum.

Badstranden evakuerades efter attacken och myndigheter har infört ett tillfälligt förbud mot simning och andra vattenbaserade aktiviteter runt ön.

För två år sedan omkom en fiskare i sviterna av en hajattack i Nya Kaledonien bara några dagar efter det att en pojke fått ett ben avbitet av en haj i en separat attack.

I fjol rapporterades totalt 129 incidenter med hajar runt om i världen, varav 13 med dödlig utgång för den attackerade människan, enligt den årliga sammanställningen International Shark Attack File (ISAF), från Floridas naturhistoriska museum.

Drygt hälften av attackerna ska enligt ISAF ha skett efter det att hajen provocerats med matning eller konfrontation i områden kända för stora hajbestånd.

Sex hajattacker mot båtar

Antalet så kallade oprovocerade hajattacker uppgick i fjol till 57, varav tio var dödliga, enligt ISAF. Och drygt hälften av attackerna ägde rum i USA.

Bland hajattackerna i USA i fjol – de flesta i Florida och Kalifornien – ägnade sig 61 procent av de angripna personerna åt surfning eller liknande sportaktiviteter. Drygt en fjärdedel av hajattackerna i USA var mot simmare eller strandbadande personer.

Sex av de totalt 129 rapporterade hajincidenterna handlade om attacker mot båtar.

Enligt ISAF dödas samtidigt omkring 100 miljoner hajar per år av fiskeindustrin runt om i världen. Många av hajarna får sina fenor avskurna för att dumpas tillbaka i havet där de drunknar.