Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble kan få nytt jobb inom kort. Arkivbild.

Schäuble kan bli tysk talman

En ekonomisk epok är på väg mot sitt slut när Tysklands mäktige finansminister Wolfgang Schäuble nu utpekas som landets nye talman.

Enligt tyska tidningen Bild ska förslaget ha kommit från förbundskansler Angela Merkel. Formellt är det ändå gruppledarna för konservativa CDU och dess bayerska systerparti CSU som står bakom kandidaturen.

"Vi är väldigt glada över att Wolfgang Schäuble accepterat att kandidera för det här uppdraget", heter det i ett uttalande från Volker Kauder (CDU) och Alexander Dobrindt (CSU).

Själva tillsättningen sker när den nya förbundsdagen samlas den 17 oktober.

En som genast gjort tummen upp är Bayerns förre regeringschef Edmund Stoiber, som tycker att Schäuble passar utmärkt för uppgiften.

- Självklart. Wolfgang Schäuble förkroppsligar alla de egenskaper som i en sådan här tid behövs för stabilitet och sammanhållning i vårt land, säger Stoiber till Bild.

Schäuble – som en gång i tiden var CDU:s partiledare – fyllde nyligen 75 år och har länge varit en centralfigur för Tysklands och hela EU:s ekonomiska politik. Han har både hyllats och kritiserats – inte minst i Grekland – för sin åtstramningspolitik.

Om han nu flyttas till parlamentet öppnar det upp för liberala Fridemokraterna (FDP) som tydligt uttalat sitt intresse för finansministerposten, om man ska gå in i en regeringskoalition med Angela Merkels CDU.