Saudiarabien och Jemen.
Saudiarabien och Jemen. Bild: TT

Saudierna vill ha corona-eldupphör i Jemen

Den saudiskledda koalitionen som strider mot de Iranstödda Huthirebellerna i Jemen har utlyst ett två veckor långt eldupphör, med start på torsdagen.

ANNONS

Anledningen är, enligt en högt uppsatt saudisk myndighetsföreträdare som nyhetsbyrån AFP talat med, att på så vis bekämpa spridandet av coronaviruset.

– Vi tillkännager ett eldupphör med start torsdag klockan 12 och två veckor framåt. Vi förväntar oss att Huthirebellerna kommer att acceptera detta. Vi förbereder oss för att bekämpa covid-19, säger personen.

Men någon timma senare meddelade den statliga saudiska televisionen att Huthirebeller attackerat mål i den viktiga jemenitiska hamnstaden al-Hudaydah (Hodeida).

I slutet av förra månaden vädjade FN:s generalsekreterare António Guterres om ett globalt tystande av vapen så att världen kan fokusera på att bekämpa coronaviruset.

Då kom det försiktigt positiva signaler från de stridande parterna i Jemen.

ANNONS

Striderna i Jemen, som har pågått sedan 2015, har skördat över 100 000 människors liv och lett till en akut humanitär kris med miljontals människor på randen till svält. En smittspridning av coronaviruset kan få förödande konsekvenser i ett land med ett kollapsat sjukvårdssystem och som redan härjas av kolerautbrott.

ANNONS