Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Vermontsenatorn Bernie Sanders vill bli USA:s näste president. Arkivbild.

Sanders vill utmana Trump 2020

Med de orden ger sig Vermontsenatorn Bernie Sanders återigen in i kampen om Vita huset och lanserar sin kampanj inför presidentvalet i USA 2020.

Till skillnad från 2016, då han kom in som något av en outsider som rev upp stor entusiasm när han tampades med Hillary Clinton om Demokraternas nominering inför presidentvalet, är han nu en av de mest välkända aspiranterna: Hela 17 procent av USA:s demokratiska väljare vill se honom som partiets kandidat, enligt en sammanställning som oberoende Real Clear Politics gjort. Enbart den tidigare vicepresidenten Joe Biden, som ännu inte sagt om han ställer upp, har högre siffror.

Klimat och sjukvård

Sanders besked kom i en intervju med lokalradiokanalen VPR i hemstaten Vermont i nordost. I den säger den självutnämnde demokratiske socialisten att det som skedde 2016 var början på en politisk revolution – som det nu är dags att fortsätta.

- Jag ville att Vermonts invånare skulle få veta först, säger senatorn.

- När jag reser runt i landet ska jag sprida de värderingar som alla vi i Vermont är stolta över – tron på rättvisa, samhället, gräsrotspolitik och lokala möten.

Bernie Sanders har de senaste åren gjort sig känd som en av president Donald Trumps mest uttalade kritiker. Han har bland annat kallat presidenten för en patologisk lögnare, en bluff, en sexist och någon som underminerar amerikansk demokrati, enligt nyhetskanalen CNN. Men Sanders är också en av USA:s mest progressiva politiker, en man som talat sig varm för allmän sjukvård, krafttag mot klimatförändringarna, minskade ekonomiska klyftor och gratis högre utbildning. 2015 framhöll han de skandinaviska ländernas välfärdssystem som förebilder.

Generationsskifte?

77-årige Sanders står dock inte för det generationsskifte som efterfrågats inom Demokraterna och det har ifrågasatts om han skulle kunna motivera minoritetsväljare som svarta och spansktalande att gå och rösta. Men när Sanders fick en fråga om just detta av VPR slog han tillbaka.

- När vi bedömer kandidater, låt oss inte titta på hudfärg, kön, sexuell läggning eller ålder. Jag tror att vi måste röra oss mot ett icke-diskriminerande samhälle som skattar människor baserat på deras färdigheter och vad de står för, sade han och framhöll dessutom sin goda hälsa.

Sanders är en politiskt oberoende senator som brukar rösta med Demokraterna. Flera av hans kollegor i senaten, liksom demokrater med annan bakgrund, har redan lanserat sina kandidaturer inför nästa års presidentval.