Demonstranter utanför Westminsterpalatset i London.
Demonstranter utanför Westminsterpalatset i London.

Så går dagens brexitomröstning till

På onsdagen ska det brittiska underhuset välja hur man vill att brexit ska gå till. Den rådgivande omröstningen är ett ovanligt inslag i den brittiska politiken. Här är vad som är sker under dagens omröstning.

ANNONS
|

Vilka val ställs parlamentsledamöterna inför?

Talmannen John Bercow har valt ut åtta av en rad förslag som parlamentsledamöter tagit fram. De som nu ska läggas fram för omröstning är följande:

• Att Storbritannien lämnar EU utan utträdesavtal den 12 april.

• Att Storbritannien går med i Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) genom det europeiska frihandelsavtalet, och förhandlar fram en tillfällig tullunion fram till dess att andra uppgörelser har nåtts.

• Att Storbritannien fortsätter att vara medlem av Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) och ansöker om att gå med i det europeiska frihandelsavtalet.

ANNONS

• Fastställa målet att bilda en tullunion i primärlagstiftningen.

• Att Storbritannien bör välja Labours plan om ett nära samarbete med EU med ett omfattande tullavtal och ett nära arbete med inre marknaden.

• Att Storbritannien drar tillbaka artikel 50 (begärandet av utträde ur EU) om parlamentet inte går med på att lämna EU utan ett avtal.

• Ytterligare en folkomröstning för att godkänna ett brexitavtal innan det godkänns av parlamentet.

• Att Storbritannien ger bidrag till EU till slutet av 2020 och kommer överens med EU att brittiska varor hanteras som varor från andra EU-länder.

Hur kommer omröstningen att ske?

Parlamentsledamöterna får rösta för så många av förslagen de vill, för att försöka att nå majoritet för något förslag.

När väntas något besked?

Debatten inleddes vid 16-tiden svensk tid, och beräknas vara avslutad klockan 20. Därefter väntas en halvtimmes omröstning. Talmannen kan presentera resultatet därefter, vilket beräknas bli först efter 22.

Innebär det här slutet?

Nej, knappast. Redan den 1 april ska en annan debatt om brexit hållas i parlamentet.

Måste regeringen följa beslutet?

Nej, omröstningen är inte bindande. May har sagt att hon inte kan gå vidare med något förslag som inte är förhandlingsbart med EU, eller som går emot hennes partis vallöften från 2017.

ANNONS
TT-Reuters

Fakta: Fyra huvudsakliga alternativ

De fyra huvudsakliga alternativen för det planerade utträdet står kvar, även efter att det brittiska parlamentet åtminstone tillfälligt tagit över brexitprocessen.

Utträde med avtal 22 maj

Theresa Mays brexitavtal har redan röstats ned två gånger med bred marginal av det brittiska underhuset.

En ny omröstning om avtalet, som i korthet innebär att Storbritannien och EU får lång tid på sig att komma överens om sin framtida relation, skulle ha hållits den här veckan. Men May flaggade i fredags för att detta endast kommer att ske om avtalet har tillräckligt stort stöd.

Om Mays kritiserade förslag trots allt skulle få grönt ljus kommer Storbritannien att lämna EU 22 maj.

Utsikterna för ett sådant utfall ser dock inte särskilt gynnsamma ut. Frankrikes president Emmanuel Macron sade vid EU-toppmötet i torsdags att han bedömer att May bara har fem procents chans att få sitt avtal godkänt i det brittiska parlamentet.

Enligt källor inom Konservativa partiet skulle kritiska parlamentsledamöter kunna tänka sig att rösta ja om May lovar att avgå och inte leda samtalen med EU i nästa förhandlingsfas.

Avtalslöst brexit 12 april eller senare

Om parlamentsledamöterna säger nej till Mays avtal en tredje gång, eller om det inte blir någon ny omröstning, så ska Storbritannien enligt den nuvarande planen lämna EU utan något avtal.

EU har tidigare meddelat att deadline för ett avtalslöst brexit är den 12 april, men Macron har sagt att det inte nödvändigtvis behöver bli så och att man skulle kunna komma överens om ett senare datum.

May har inte uteslutit ett utträde utan avtal. Vissa bedömare anser att sannolikheten för ett sådant scenario har ökat under den gångna veckan och att May skulle kunna vara beredd att gå i den riktningen.

Skjuta upp utträdet under lång tid

Storbritannien skulle kunna be EU om ett nytt och betydligt längre uppskov som sträcker sig bortom det nuvarande datumet 12 april. Det skulle i så fall innebära att britterna tvingas delta i valet till EU-parlamentet i maj.

EU-kommissionen har meddelat ledarna inom unionen att man anser att ett förlängt uppskov borde sträcka sig till åtminstone slutet av 2019, och eventuellt betydligt längre än så, för att kunna möjliggöra en ny inriktning för strategin rörande brexit.

Ett generöst tilltaget uppskov skulle innebära mer tid för den växande skara May-kritiker inom Konservativa partiet som vill se ett nytt namn på premiärministerposten.

Det skulle även öppna dörren för andra möjligheter som att hålla ett nyval eller, vilket är mer osannolikt, en andra folkomröstning.

Storbritanniens valmyndighet har tagit höjd för ett val till EU-parlamentet och skulle kunna utlysa ett sådant med kort varsel, men May har själv sagt att detta vore oacceptabelt.

Stoppa brexit

Även om det är det minst sannolika alternativet är det ändå möjligt för det brittiska parlamentet att stoppa utträdet, något som EU:s permanenta ordförande Donald Tusk har påpekat.

EU-domstolen har tidigare slagit fast att Storbritannien på egen hand kan upphäva sitt beslut att aktivera artikel 50, som är EU:s utträdesparagraf.

Överhusledamoten John Kerr, som var med och utformade artikel 50, har dock förklarat detta alternativ politisk omöjligt om det inte föregås av ett parlamentsval eller en ny folkomröstning.

Även May har uteslutit ett sådant förfarande.

ANNONS