Irans president Hassan Rohani. Arkivbild.
Irans president Hassan Rohani. Arkivbild.

Rohani under politisk press från högsta ort

Irans president Hassan Rohani är under stark politisk press – delvis på grund av det havererade kärnenergiavtalet. Han ska nu frågas ut av parlamentet om hur regeringen hanterar landets ekonomiska kris, rapporterar statliga medier.

ANNONS
|

Det blir första gången Rohani ställs inför en utfrågning i parlamentet. Presidenten är under stark press från meningsmotståndare. Krav har väckts om att han ska möblera om i regeringen sedan den redan usla relationen med USA havererat totalt och den ekonomiska situationen i Iran förvärrats ytterligare.

I veckan gjorde Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei ett oväntat uttalande, då han konstaterade att de samtal som ledde fram till kärnenergiavtalet 2015 var ett personligt misslyckande. USA drog sig nyligen ur avtalet och har återinfört sanktioner mot Iran.

Khameneis utspel har ytterligare ökat trycket på Rohanis regering, då utrikesminister indirekt Javad Zarif indirekt pekas ut som ansvarig för den havererade överenskommelsen som slöts med USA, Frankrike, Storbritannien, Kina och Ryssland.

ANNONS

- Jag begick ett misstag genom att tillåta vår utrikesminister prata med dem. Det var en förlust för oss, sade Khamenei till tidningen Khat-e Hizbollah, som står ayatollan nära.

Den iranska valutan rial har tappat mer än hälften av sitt värde sedan april. Samtidigt är tillväxten låg och arbetslösheten ökar.

Valutakrisen har lett till folkliga protester och anklagelser om korruption.

TT-Reuters

Fakta: Iranavtalet

Kärnenergiavtalet JCPOA undertecknades 2015 av Iran och vad som kallas "P5+1" – det vill säga de fem ständiga ledamöterna i FN:s säkerhetsråd (USA, Frankrike, Storbritannien, Kina och Ryssland) samt Tyskland. I och med avtalet ges insyn i Irans atomenergiprogram för att undvika att landet utvecklar kärnvapen, samtidigt som tidigare FN-sanktioner lättas upp.

Den 8 maj beslutade USA:s president Donald Trump att säga upp avtalet. Sedan dess har USA återinfört sanktioner mot Teheran, och hotat med sanktioner mot länder och företag som handlar med Iran.

De tre undertecknande EU-länderna samt resten av EU vill emellertid hålla fast vid JCPOA. Det kommer också Ryssland och Kina att göra.

ANNONS