Liv skördas på båda sidor i krigföringen i Afrin. Bild från begravningen av en turkisk soldat i Izmir för ett par veckor sedan.
Liv skördas på båda sidor i krigföringen i Afrin. Bild från begravningen av en turkisk soldat i Izmir för ett par veckor sedan.

Riksdagsledamot: Klorgas används i Afrin

Trots maningar om eldupphör fortsätter Turkiet med sin offensiv mot Afrin i nordvästra Syrien. Både napalm och klorgas verkar ha använts, säger riksdagsledamot Jabar Amin (MP) på plats i Afrin. Turkiet har tidigare avfärdat uppgifter om kemvapen som "svart propaganda".

ANNONS
|

Stormakterna Frankrike och USA har gått ut med att även den turkiska offensiven omfattas av den vapenvila FN:s säkerhetsråd beslutade om den gångna helgen. Men Turkiet håller inte med, utan hänvisar till det undantag för terroristbekämpning som finns i beslutet.

Miljöpartisten Jabar Amin, som själv är kurd med bakgrund i irakiska Kurdistan, befinner sig nu i Afrin, och berättar om krigets fasor. Läkare har enligt Amin berättat om offer med skador från såväl brandstridsmedel som kemiska vapen.

- Vi träffade en patient med napalmskador, säger Amin till TT.

ANNONS

- De hade sex patienter som var skadade av klor, alltså kemstridsmedel.

Den kurdiska YPG-milisen har tidigare anklagat turkiska styrkor för att ha använt kemiska vapen. Men en turkisk diplomatkälla avvisade enligt nyhetsbyrån Reuters i mitten av februari anklagelserna, och kallade det "svart propaganda".

I staden Afrin är läget någorlunda lugnt för tillfället enligt Amin.

- Just nu märker jag inte av det (kriget), jag är mitt i staden just nu, säger han, men tillägger:

- Ungefär en gång per dag beskjuter de något ställe i staden.

Ungefär 700000 människor tros befinna sig i Afrin-området, som hålls av kurdiska styrkor. Området är omringat av Turkiet, islamister och syriska regimstyrkor. Turkiet inledde i januari en mark- och flygoffensiv i Afrin mot vad man betraktar som kurdiska terrorrörelser.

ANNONS
TT

ANNONS