Den brittiska regeringen överväger att flytta överhuset till York. Bilden är tagen inifrån House of Lords i London i samband med drottning Elizabeths regeringsförklaring (Queen's speech) i december förra året.
Den brittiska regeringen överväger att flytta överhuset till York. Bilden är tagen inifrån House of Lords i London i samband med drottning Elizabeths regeringsförklaring (Queen's speech) i december förra året. Bild: Aaron Chown/AP/TT

Regeringen överväger flytt av House of Lords

ANNONS

En flytt av det brittiska överhuset från London till York finns bland regeringens förslag för att få hela landet att leva.

Uppgiften publicerades först i tidningen The Sunday Times men bekräftas nu av James Cleverly, ordförande för Konservativa partiet.

– Vi kanske kommer att göra det. Det är en av en rad saker vi tittar på, svarar han på frågan från Sky News om en eventuell flytt.

I parlamentsvalet i december säkrade partiets ledare tillika premiärminister Boris Johnson en majoritet i underhuset, mycket tack vare att många väljare i norra England, där stödet för Labourpartiet traditionellt varit starkt, lade sin röst på Konservativa partiet.

ANNONS

I syfte att förvalta det stödet har Johnson gett löften om investeringar i den norra landsdelen, som efter den senaste finanskrisen drabbades hårt av nedskärningar.

Det brittiska överhuset (House of Lords) väljs inte av folket och har en mindre roll i stiftandet av lagar. I praktiken begränsas dess inflytande till att göra smärre förändringar i lagar som fått stöd i underhuset.

ANNONS