Norges barn- och familjeminister Kjell Ingolf Ropstad (KRF) försökte förgäves stoppa lagen som öppnar för fosterdiagnostik med NIPT-test och äggdonationer. Arkivbild
Norges barn- och familjeminister Kjell Ingolf Ropstad (KRF) försökte förgäves stoppa lagen som öppnar för fosterdiagnostik med NIPT-test och äggdonationer. Arkivbild Bild: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix/TT

Regering förlorade strid om fosterdiagnostik

Det norska stortinget har röstat ja till äggdonation och nya regler för fosterdiagnostik. Beslutet är ett bakslag för regeringen och barn- och familjeminister Kjell Ingolf Ropstad kallar det "ett stort steg bakåt för jämlikheten".

ANNONS

Stortinget godkände på tisdagen en rad ändringar i biotekniklagen. Det betyder att det nu blir tillåtet med äggdonation och assisterad befruktning för ensamstående. Norge blir därmed ett av de sista länderna i Europa som tillåter äggdonation.

Andra delar i lagen är tidigare ultraljud och att fosterdiagnostik genom blodprovet NIPT, som kan ge besked om kromosomförändringar hos fostret tidigt under graviditeten, ska bli tillgängligt för alla kvinnor.

"Hotar mångfald"

Barn- och familjeminister Kjell Ingolf Ropstad, partiledare för Kristelig folkeparti, som förgäves kämpat mot ändringarna, befarar att NIPT-testet ska hota mångfalden.

– Vi ser konsekvenserna från Island och Danmark som har infört många av de här ändringarna. Där föds knappt några barn med Downs syndrom, säger han.

ANNONS

Arbeiderpartiet, Sosialistisk venstreparti och Fremskrittspartiet var de partier som drev förslaget. De har tillsammans majoritet med en rösts övervikt.

Fullsatt kammare

KRF, som regerar tillsammans med konservativa Høyre och liberala Venstre, försökte i det längsta stoppa lagändringen och hade därför krävt omröstning i fullsatt sal, i hopp om att några i Fremskrittspartiet skulle bryta mot partilinjen och rösta emot. Beslutet togs därför i en fullsatt kammare där ledamöterna skildes åt av nyinstallerade plexiglasskärmar för att hindra coronasmitta.

Arbeiderpartiets ledare Jonas Gahr Støre sade att lagändringarna kommer "på övertid".

– Vi har en lag som reglerar teknik, behandling och diagnostik och som inte har ändrats på 16 år. Det bör vara Norges ambition att vara ett modernt samhälle där människor ska få tillgång till det senaste och bästa, säger AP-ledaren.

Äggdonation blir tillåten från 1 januari 2021.

Assisterad befruktning för ensamstående tillåts från 1 januari 2021.

Tidigt ultraljud och blodprovet NIPT (Non-invasive prenatal testing) ska bli tillgängligt för alla kvinnor. Testet kan avläsa möjliga kromosomavvikelser tidigt under graviditeten. I Sverige erbjuds det i vissa regioner och på en del privata kliniker.

Den 1 juli öppnas det för utbyggd lagring av befruktade ägg och lagring av könsceller på icke-medicinsk grund.

Nedfryst sperma från avlidna ska bli tillåten i assisterad befruktning om det är i linje med den avlidnes önskan.

Källa: NTB, Vårdguiden 1177

ANNONS