Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Frankrikes förre president Nicolas Sarkozy anländer tillsammans med sin advokat till domstolen i Paris under torsdagen.
Frankrikes förre president Nicolas Sarkozy anländer tillsammans med sin advokat till domstolen i Paris under torsdagen. Bild: Michel Euler/AP/TT

Rättegången mot Sarkozy avslutad

Försvaret har nu lagt fram sin sak och korruptionsrättegången mot Frankrikes expresident Nicolas Sarkozy har avslutats. Fallet hotar att bli ett nesligt efterspel till hans politiska karriär.

Sarkozy står åtalad för att ha mutat en domare, och han riskerar om han befinns skyldig upp till tio års fängelse, samt böter som kan uppgå till en miljon euro.

Åklagarna yrkade tidigare i veckan dock på en lägre påföljd, fyra års fängelsestraff, varav två måste avtjänas bakom galler.

Sarkozy, som var president 2007–2012, talade i måndags för första gången i rätten och sade då att han såg fram emot en rättvis dom efter att ha "dragits i smutsen i sex år".

– Vad har jag gjort för att förtjäna detta, frågade han rätten och sade att han aldrig gjort sig skyldig till minsta lilla korruption.

Åklagarna hävdar tvärtemot expresidenten att denne lovade domaren Gilbert Azibert ett flott jobb i Monaco, i utbyte mot information om Liliane Bettencourt-fallet. Det handlade i sin tur om misstankar att Bettencourt (1922-2017), stormrik storägare i kosmetikajätten L'Oréal, hade gett otillåtna bidrag till Sarkozys presidentvalskampanj 2007.

Rättegången bygger till stor del på avlyssnade telefonsamtal mellan Sarkozy och hans advokat Thierry Herzog. Expresidenten har försökt få avlyssningarna avfärdade som otillåtna, men misslyckats.

Herzog och Azibert riskerar båda samma straff som expresidenten

Dom i målet väntas den 1 mars nästa år.